УЧЕНИЦИ ОТ СОФИЯ РАБОТЯТ ВЪВ ВОДЕЩИ СВЕТОВНИ СЧЕТОВОДНИ КОМПАНИИ

УЧЕНИЦИ ОТ СОФИЯ РАБОТЯТ ВЪВ ВОДЕЩИ СВЕТОВНИ СЧЕТОВОДНИ КОМПАНИИ

Ученици от Националната търговско-банкова гимназия се реализират във водещи световни счетоводни компании, където започват работа веднага след дипломирането си. Габриела Илчева и Лозан Георгиев са завършили паралелка „Оперативно счетоводство“ с немски език миналата година. В момента и двамата работят по специалността си в големи международни дружества.

Много им помага това, че още като ученици в 12. клас са придобили практически опит в реална работна среда в счетоводна фирма в рамките на проекта на МОН „Ученически практики 2“. „Бяхме в компанията „Ню пойнт сървисис“. Това имаше един голям плюс – показаха ни счетоводен софтуер, който беше по-различен от този, който ползвахме в училище. Водихме истинско счетоводство, изпълнявахме операции“, разказва Лозан. В момента той е счетоводител в българския клон на RSM – шестата в света международна мрежа за консултантски дейности, счетоводство, одит и други услуги. Изкарал е двумесечен стаж там веднага след матурите в 12. клас, след което му предложили постоянна работа и възможности за израстване.

Опит в RSM придобила и Габи, която сега работи като счетоводител в друга международна компания в този сектор – Крестън Булмар. Към нея има и академия, която тя е завършила още докато е била в 11. клас. Следващата година, като дванадесетокласничка, Габи печели първо място в националната олимпиада по счетоводство. Преди това на регионалния кръг на второ място след нея се класирал Лозан.

Те споделят, че за счетоводството ги е запалила в 10. клас преподавателката им в Националната търговско-банкова гимназия Маргарита Коцева. „Нейният метод на преподаване много ни допадна, защото съчетава теория и практика – да видиш нещата, а не само да ги слушаш. Това може да те запали по професията“, казва Лозан.

Г-жа Коцева смята, че професията на счетоводителя, каквато я познаваме от миналото, ще бъде заменена от новите технологии и изкуствения интелект. „В бъдеще счетоводителят ще бъде анализатор. Той трябва да умее да чете информацията“, убедена е тя. По думите ѝ Габи и Лозан са именно такива мислещи хора, които тепърва ще израстват на по-високо ниво в професията. Компаниите, в които работят, също дават предпоставки за бързо надграждане.

В момента двамата учат заедно висше образование – специалност „Счетоводство“ в УНСС. Споделят, че в следването много им помагат опитът, който вече имат от работата си, както и знанията от Националната търговско-банкова гимназия.

Споделете

GoTop