УЧЕНИЦИ ОТ СУВОРОВО ИЗОБРЕТИХА ФОТОВОЛТАИЧНА ПЕЙКА ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ВЪЗДУХА

УЧЕНИЦИ ОТ СУВОРОВО ИЗОБРЕТИХА ФОТОВОЛТАИЧНА ПЕЙКА ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ВЪЗДУХА
Ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство „Св. Георги Победоносец“ изобретиха фотоволтаична пейка с биофилтър за почистване на въздуха от специално селектирани растения. С нея спечелиха призовото първо място в националния конкурс „Енергетиката и ние“.
Благодарение на слънчевата енергия пейката предоставя безплатен интернет и възможност за зареждане на мобилен телефон. Оборудвана е с табло, което предоставя информация за времето и качеството на въздуха.
Лампа осветява пейката през тъмната част от деня, а диодна лента свети в различни цветове. Устройството светва в червен цвят, когато засече високи стойности на замърсяване и наличие на твърди чaстици във въздуха.
Съоръжението е снабдено с капково напояване и сензори за влажност. Има и соларен панел, който събира и конвертира слънчевата светлина в енергия, която се съхранява в акумулатори.
Конструкцията позволява автоматични управления. Тя е подходяща за паркове и градини, спирки на градския транспорт, пешеходни зони и други.
Интерактивното изобретение беше представено от дванадесетокласниците Калин Великов, Акиф Ахмед, Георги Георгиев и Кристиян Иванов. Те ще продължат образованието си в Техническия университет – Варна.
Състезанието беше организирано от ТУ– Варна под мотото „Приносът на България за Европейския зелен пакт“.

Споделете

GoTop