УЧЕНИЦИ ПОДДЪРЖАТ АВТОБУСИТЕ НА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ И ОЗЕЛEНЯВАТ ПАРКОВЕ

УЧЕНИЦИ ПОДДЪРЖАТ АВТОБУСИТЕ НА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ И ОЗЕЛEНЯВАТ ПАРКОВЕ

Бургаски ученици участват в поддръжката на автопарка на градския транспорт, озеленяват паркове, разработват софтуерни продукти за местни фирми, работят със стругове и машини с програмно управление.
Това са само част от дейностите, извършвани в област Бургас по проекта BG05M2ОP001-2.015-0001 „Ученически практики 2“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, които бяха представени по време на Националните дни на ученето през целия живот в морския град. Ученическите практики дават възможност на ученици от професионални гимназии да развиват уменията си в реална работна среда във фирми и предприятия с помощта на наставник от съответното дружество и наблюдаващ учител.
Сред партньорите на Професионалната гимназия по транспорт в Бургас е общинският превозвач „Бургасбус“. Десетима ученици от училището са избрани да карат там практика по проекта, като са се включили в поддържането на превозните средства на градския транспорт. В поддръжката на паркове и зелени площи в морския град имат амбиция да участват и ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“. Възпитаници на училището в момента трупат опит по проекта във фирми в три направления – „Строителство и архитектура“, „Водно строителство“ и „Парково строителство и озеленяване“. Именно озеленяването е една от силните специалности в гимназията, а само преди дни нейни възпитаници спечелиха поредни награди от национално състезание по цветарство в Сандански.
Със собственоръчно конструирани и програмирани роботи впечатлиха учениците от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас. Те споделят, че роботиката им е по-скоро хоби и забавление, а основната им специалност е софтуерът. 90 ученици от гимназията карат практики в различни фирми и софтуерни компании. Някои от тях вече имат и сключени договори и са привлечени на работа от фирмите, въпреки че са още ученици. С компютри са свързани и практиките на част от възпитаниците на Професионалната гимназия по мехатроника и електроника в Бургас. В проекта „Ученически практики-2“ участват 70 ученици от гимназията. Някои от тях трупат опит в компютърни сервизи, където правят конфигурации, инсталират програми, занимават се и с поправка и почистване.
Други работят със стругове и машини с програмно управление. Учениците демонстрираха и как функционира техният 3D принтер.
Други училища от областта, участващи „Ученически практики-2“, са Търговската гимназия в Бургас, Професионалната техническа гимназия -Бургас, ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, ПГ по сградостроителство и инсталации „Пеньо Пенев“-Бургас, ПГ по селско стопанство „Златна нива“ -Айтос, Средно училище „Епископ Константин Преславски“-Бургас, ПГХТ „Акад. Н. Д. Зелинский“ -Бургас и Средно училище „Васил Левски“ в Малко Търново.
„Надяваме се да усъвършенстваме професионалното образование в България. Да направим така, че това, което децата учат, да им бъде интересно и да могат след това да работят по специалността си“, обясни ръководителят на проекта „Ученически практики -2“ Мирослав Петков.
По-рано в Бургас се проведе и националният кръг на състезанието „Най-добър млад строител“. За четвърта поредна година победител в категорията „Облицовки и настилки“ стана представител на бургаската Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ – Мерт Мустафов от 12 „Е“ клас. В категорията „Сухо строителство“ първенец стана отборът на Професионалната гимназия по строителство „Пеньо Пенев“ в Силистра. Нейните ученици Емре Кошуджу и Виктор Грънчаров ще представят страната ни на международното състезание Knauf Junior Trophy в Рига, Латвия в периода 6-9 юни 2023 г. В дисциплината „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“ първо място зае Димитър Митрев от Гимназията по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо Фичето“ в Ямбол. Представителите на ямболската гимназия спечелиха и отборното състезание в дисциплината „Геодезия“. В състезанието по „Зидария“ първи стана отборът на Гимназията по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“ в Стара Загора.

Споделете

GoTop