УЧЕНИЦИ РАЗРАБОТВАТ УМНИ СВЕТОФАРИ В НОВ STEM ЦЕНТЪР

УЧЕНИЦИ РАЗРАБОТВАТ УМНИ СВЕТОФАРИ В НОВ STEM ЦЕНТЪР

Как домът ни да стане по-уютен, светофарите – съобразени с трафика, а въздухът – по-чист? Отговори на тези важни въпроси търсят учениците от столичното 55 СУ „Петко Каравелов“ в новия училищен STEM център. Тук те ще създават платки, които да подобрят условията на живот в големия град. Центърът разполага също със зона за 3D моделиране, зали по роботика и за проектиране.

Той е създаден по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда”, която насърчава въвеждането на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката. Новото учебно пространство беше официално открито днес – на патронния празник на училището.

В зоната за 3D моделиране четвъртокласници показаха на заместник-министъра на образованието и науката Мария Гайдарова как се прави 3D дисекция на жаба. Малкият Кристиян пък онагледи „отпечатването“ на земноводното на 3D принтер. В залата по роботика мобилният телефон стана джойстик, а в зоната за проектиране учениците показаха своите умения по програмиране.

„Всички ние работим за това нашите деца да се чувстват значими. По техните очи виждам, че тук те са именно такива“. С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова поздрави ученици и учители. И обеща подкрепата на МОН да продължи.

На откриването на STEM центъра присъстваха президентът Румен Радев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, началникът на РУО-София град Ваня Кастрева.

Споделете

GoTop