УЧЕНИЦИТЕ ЩЕ УЧАТ ЗА СИГУРНОСТТА В ИНТЕРНЕТ ОТ ДОГОДИНА

УЧЕНИЦИТЕ ЩЕ УЧАТ ЗА СИГУРНОСТТА В ИНТЕРНЕТ ОТ ДОГОДИНА

Учениците от цялата страна ще се обучават от следващата учебна година да използват безопасно интернет и да предпазват личните си данни докато са онлайн. За целта Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) съвместно с Министерството на образованието и науката (МОН) разработиха дигитален урок по киберхигиена и наръчник за учителите, които ще го преподават. „Урокът е интерактивен и е подходящ освен за часовете по информационни технологии, за тези по етика, психология, час на класа и по новия предмет, който стартира от догодина за третокласниците – компютърно моделиране“, заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време на представянето му пред учители днес.

По думите й този урок може да се предаде в рамките на максимум три учебни часа. Той съдържа клипове, полезна информация и тестове, както и инструкции за преподавателите да направят съдържанието по-интересно за децата чрез игрови модели. В него има и модул за родителите, представен като писмо, с което да бъдат въвлечени в темата и да научат повече за киберхигиената. „Тя е ключова за социалното развитие и ще става все по-приоритетен въпрос с напредването на технологиите. Децата и учениците са особено уязвими в мрежата, защото са любопитни и, ако нямат знанията да се защитават, лесно могат да станат жертва на киберпрестъпления“, посочи Сачева.

Заместник-министърът обясни, че новите учебни програми по информационни технологии, които влизат поетапно в училищното образование, включват теми за защита на информацията в дигитална среда. „Учениците от III до X клас в задължителната общообразователна подготовка изучават различни аспекти на защита на дигиталната самоличност, авторските права, защита на дигиталните устройства и мрежи и др. Познаването на тази материя е предпоставка за защита на личните данни, както и за превенцията на киберпрестъпленията”, каза тя и допълни, че дигиталният урок по киберхигиена ще бъде разпространен до училищата чрез регионалните управления на образованието. До септември 2018 г. те ще имат достъп до Системата за сигурно електронно връчване (eDelivery), поддържана от ДАЕУ, и чрез сигурна електронна поща ще има възможност да получават цялото учебно съдържание. Според председателя на Държавната агенция Атанас Темелков за шест месеца в рамките на инициативата „Няма да ме хакнат“ по темата са били обучени над 8000 деца, но усилията за повишаване на цифровата грамотност трябва да продължат.

Еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел подчерта, че е важно уроците за киберсигурност да бъдат пречупени през призмата на децата и учителите имат важна роля в този процес. „Цифровата трансформация носи много ползи, но крие и много рискове. Необходими са дигитални умения и медийна грамотност, за да бъдат защитени личните данни и дигиталната самоличност на младите хора на България“, добави тя.

От следващата учебна година в училищата в страната ще стартира и друга съвместна инициатива между ДАЕУ и МОН за създаване на дигитални уроци за учениците в последните два гимназиални класа. Ще бъдат разработвани уроци, с които младежите да се запознаят с предлаганите от администрацията електронни услуги, със събираните от държавата данни и начините за тяхната защита.

Споделете

GoTop