УЧИЛИЩЕ В БЕРКОВИЦА ПАЗИ ТРАДИЦИОННИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗАНАЯТИ КИЛИМАРСТВО И ГРЪНЧАРСТВО

УЧИЛИЩЕ В БЕРКОВИЦА ПАЗИ ТРАДИЦИОННИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗАНАЯТИ КИЛИМАРСТВО И ГРЪНЧАРСТВО

Понеделник, 13 ч. Учебните часове в I ОУ „Никола Вапцаров“ в Берковица официално са приключили. На улицата пред училището и в двора му обаче няма ученици. Една част от тях имат извънкласни занимания по кариерно ориентиране, а други по два традиционни български занаята – грънчарство и килимарство. Групите са с деца на различни възрасти, но всички се включват с огромно желание. Керамични предмети и произведения на изкуството изработват 21 ученици, а черги и килими на станове – 16.

Учителката Вергиния Ангелова разказва, че най-трудно в грънчарството е центрирането на глината, така че да се получат естествените форми на чаши, чинии и вази. Ателието, в което се провеждат заниманията, разполага с грънчарско колело, няколко фурни за изпичане на готовите продукти и бои за изрисуването им. Най-много ученици се включват в рисуването. Освен с традиционните грънци обаче Ангелова се старае да развие въображението им като ги мотивира да изработват бижута и сувенири. Така изпод детските ръце се появяват керамични рози, картини със слънчогледи и др.
На втория етаж на училището друга група ученици майстори килими на почти двуметрови станове, на каквито в миналото са изработвани най-красивите чипровски килими. Директорката на основното училище Катя Василева разказва, че децата са особено заинтригувани от пътя на вълната преди да дойде при тях – от стригането на овцете, през прането и обработването й. През лятото те се учат да багрят готовата вълна. После тя отива директно на становете и децата я претворяват в изкуство.

I ОУ в Берковица е получило и дарение от автентични тъкани черги, част от които днес украсяват крилото, за което училището спечели награда за модерна архитектурна среда. В него второкласниците провеждат извънкласни занимания по кариерно ориентиране. Всяка седмица е посветена на различна професия, като в различните дни я опознават и изработват нещо, свързано с нея. Днешният понеделник е свързан с лекарите и суперхраните. Началната учителка Елизабета Боянова e подготвила игра с карти, на които е записано какви храни трябва да приемат децата, за да придобият „суперсили“ като памет, сила и концентрация. Отделно второкласниците са изработили стетоскопи. Носят и маски като истински лекари.

Само преди час същите деца е трябвало да нахранят гекона и царевичния смок от терарирума на училището. Освен него по коридорите може да се види и аквариум с екзотични соленоводни риби. Уроците на децата се преподават чрез модерни дигитални устройства – проектори, интерактивни дъски и компютри. Има лабораторен кът с микроскопи на всяка маса и един за учителя, свързан с екран. Има и места за отдих, където децата включително могат да подготвят уроците си.

Споделете

GoTop