УЧИЛИЩЕТО В ЧЕРНИ ВИТ ИМА СВОЯ МИСИЯ – ДА СЪХРАНЯВА БЪЛГАРСКОТО

УЧИЛИЩЕТО В ЧЕРНИ ВИТ ИМА СВОЯ МИСИЯ – ДА СЪХРАНЯВА БЪЛГАРСКОТО

Малкото училище в тетевенското село Черни Вит с разширено изучаване на народна музика е най-старото фолклорно училище в България. Кацнало на върха на Черни Вит, това място се е превърнало в символ на българското. Тук традицията е тази, която сплотява и мотивира децата да постигат своите успехи. Тук децата идват и още в първи клас мечтаят за сцената. Малки и големи свирят и пеят заедно.

Класните стаи са топли и уютни. Стените са окичени с букви, портрети и детски рисунки. Награди и грамоти от музикални фестивали сe виждат навсякъде. Народни песни, гъдулки, кавали и тамбури огласят коридорите на училището. Деца тичат, стиснали любимите си инструменти. Училището има богатата си история. През изминалата година са навършени 150 години от създаването му. Основно училище „Георги Бенковски“ е средищно и защитено училище със засилено изучаване на фолклорни инструменти и народно пеене, има собствен хор и оркестър. Тук учат деца от различни села и градове. Част от тях пътуват и през зимата е често изпитание – и за ученици, и за пътуващи учители.

През миналата учебна година „Георги Бенковски“ се сдобива със статут на иновативно училище, заради въвеждането наново индивидуално обучение по музика. Учениците свирят всеки ден. Един учебен час продължава 60 минути. Музикалното обучение не е задължително. „Тук всички искат да се занимават с музика. Затова са дошли“, казва преподавателят по тамбура Роко Александров. “Без мерак музика не се прави. Нашите деца свирят и вкъщи и в междучасията, защото часовете в училище не им стигат“, допълва той. Талантите на Черни Вит редовно участват в международни и национални музикални конкурси и фестивали. „Те винаги се връщат с награди и призови места“, споделя директорката на училището Цветанка Иванова. „Орфеево изворче“, „Орфеева дарба“, националните фестивали в Копривщица, националния конкурс „Диньо Маринов“ и много други отдавна познават нашите възпитаници“, с ентусиазъм разказва директорката. Но тук са добри и по български език и литература, и по математика – на националното външно оценяване са трети в Ловешка област. Учителите са категорични – музиката обединява всички науки. Не може да си добър с инструментите, ако не можеш да смяташ.

С изучаването на музика момчетата и момичетата овладяват и редица други умения и добродетели. „Тук децата се учат да работят в екип, да бъдат дисциплинирани и толерантни. В нашето училище няма агресия. Вместо да се карат и бият, децата свирят и пеят и се надпреварват с умения и упорство, а не със сила. Всичко това е благодарение на музиката“, казва преподавателят по кавал Асен Асенов. „В успехите им виждам себе си, своят труд и се радвам“, гордее се Асен Асенов, който е бивш възпитаник на училището, а сега е преподавател по кавал.

Свободното време на учениците се организира в клубове и извънкласни дейности. Към училището има и общежитие и стол, където децата се хранят сутрин, обед и вечер на достъпни цени. След много години усилия от страна на преподавателите, подкрепа на местната общност и на родителите, резултатът е повече от 400 завършили ученици. Половината от тях продължават образованието си в училища в областта на изкуствата – средните музикални училища в Плевен, Котел, Широка лъка. Близо 70 възпитаници на ОУ “Георги Раковски“ вече са с дипломи от музикалните академии в София и Пловдив. Много от тях продължават традицията като стават преподаватели по музика.

Вие сте намерили своя модел на развитие, поздравявам Ви, каза преди дни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на малкия екип от десет учители. Част от тях също пътуват, за да преподават в Черни Вит. Учителите дадоха и идея как още по-добре да се подкрепят и развиват талантите в страната ни, по която министърът обеща да работи.

Споделете

GoTop