УЧИЛИЩЕТО В КОПРИВЩИЦА ПАЗИ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ДУХ

УЧИЛИЩЕТО В КОПРИВЩИЦА ПАЗИ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ДУХ

В Копривщица се смрачава, но едно сияние пръска светлина. Сградата, озарена с цветовете на националния флаг, е на иновативното Средно училище „СУ „Любен Каравелов“. От само един светещ прозорец се чува, че някой репетира още. А от покрива на училището на всеки кръгъл час звучи химнът на Копривщица – „Хубава си, моя горо“.

Училищният духов оркестър е откривател и създател на поколения артисти – певци и музиканти. „Имаме наши възпитаници в Софийската опера, в Гвардейския духов оркестър, в Старозагорския военен оркестър, в Симфоничен оркестър Пазарджик, във Врачанската филхармония и къде ли още не“, гордее се директорката Бойка Дюлгярова. Нейният спортен дух, предприемчивост и отзивчивост увличат учители, родители и ученици. Във всички празници на града оркестърът се включва със своите емблематични маршове, възрожденски песни и хора. В многократните си участия в страната и чужбина оркестърът свири класически произведения, популярна музика и други.

Тук възрожденският дух, историческата гордост, традициите и модерността и мечтите са във всеки кабинет, класна стая, репетиционна зала. Портретите на будителите и героите от Априлското въстание са навсякъде.

В началото на 19 век даскал Захари Круша въвел взаимоучителната метода образователната система в града училището става едно от най-модерните по българските земи, след Габровското училище.

Някога в града са прииждали младежи от всички краища на България, които търсят по-добро образование и чорбаджи Вълко Чалъков подарил на общината една своя градина, на левия бряг на река Тополка. Училището е завършено през 1837 година. При освещаването на училището присъствал и новият учител, Неофит Рилски. Тук през 1846 година големият копривщенски родолюбец и книжовник Найден Геров открил Първото класно училище в българските земи. Тук се е случила първата успешна реформа в българското образование, която дава възможност, то да се нареди сред най-напредналите образователни системи в Европа.

През 1974 година е построена днешната сграда на училището. 50 години по-късно то разполага с невероятна материална база.

Днес тези традиции се пазят, но училището гледа към бъдещето като се стреми постоянно да внедрява иновации и модерни решения в образователния процес. Учениците имат възможност да спортуват върху няколко площадки в огромния двор. Всичко е най-нов модел, включително и меката настилка срещу ожулени колене. Имат и тенис корт, а вътре – фитнес. В компютърния кабинет имат степери, за да се движат, дори докато творят. Тук е и телескопът, който нощем търси звезди. В съвременно обзаведен кабинет по сугестопедия учат чужди езици. Сугестопедията се използва и за ограмотяване на ученици от начален курс. Чрез този метод още в първи клас всички деца могат да четат свободно.

Въпреки възрожденския облик на сградата, в нея технологиите са навсякъде – всяко дете има персонален таблет или лаптоп, закупени чрез спечелени проекти и по националните програми на МОН. Всички кабинети са с високотехнологично оборудване. Освен технологиите за образование в училището има и зали за отдих и забавления. Пример за това са интересната читалня към библиотеката и залата с джаги и въздушен хокей, в която могат едновременно да играят над 20 ученици. Училището развива логическото мислене, като иновация и разполага с множество логически игри в коридорите и стаите, както и голям шах за открито в двора.

Учениците участват и печелят конкурси и състезания, което доказват множеството спечелени купи, медали и сертификати. Включват се в работа по различни програми, включително и по „Еразъм+“.

Училището никога не е празно, дори когато децата са навън, то е пълно с живот, енергия и вълнение. В него може да срещнете и сибирския самоед Карла, който е любимец на всички. Учителите казват, че кучето влияе положително върху детското развитие и помага за емоционалната интелигентност на учениците.

Пред официалния вход на сградата има фонтан, в който през лятото плуват рибки. Сега те са на топло, но много скоро ще заживеят просторно.

Училището е предпочитан домакин за посрещане на участници в национални олимпиади – по физика, природни науки, история, а тази година – и философия. Ученици и учители с удоволствие стават гидове на своите талантливи гости и ги развеждат по музеи и исторически маршрути, като задължително им устройват и празник с вкусотии на поляна, където се провежда прочутият Копривщенски събор.

Споделете

GoTop