УЧИТЕЛИ ОТ СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ ПРЕДСТАВИХА STEM ИНОВАЦИИ

УЧИТЕЛИ ОТ СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ ПРЕДСТАВИХА STEM ИНОВАЦИИ

STEM иновациите в средното образование представят екипи от 13 училища от Североизточна България. Това се случва в рамките на регионален форум „Креативни дигитални създатели – панорама на STEM иновации“ в Попово. С виртуална разходка из Център за дигитални създатели „ETech&Art“ чрез интерактивната карта на сайта на Професионална гимназия по техника и лека промишленост домакините на събитието посрещнаха гостите.

Ученици от професии „Модист“ и „Графичен дизайнер“ представиха „Модна фиеста“, в която гостите наблюдаваха ревю в реално време на голям екран. Учениците демонстрираха и уменията си за изработване на модно портфолио – списание, базирано на идейни проекти, класирани на призови места в Национално състезание „Млади таланти в модата“ и фламенко рокли при реализиране на европейски проекти. Училища от Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Попово, Върбица и Генерал Тошево представиха присъствено и в онлайн модул опита си в STEM иновациите в средното образование, свои проекти по роботика и приложно програмиране, 3D принтиране и други. Целта е учителите да покажат STEM методите и формите, които използват за онагледяване на учебното съдържание по различни учебни предмети.

Програмата включва дискусии на тема „Иновации в образованието“ и кръгла маса „STEM иновации“. „Името и мястото на форума са неслучайно избрани. Училището – домакин е иновативно училище с креативен екип и модерни идеи, изключително осъвременена база, с опит в разработването и реализирането на проекти и първото училище в област Търговище, което реализира преди точно пет години първата дуална паралелка.

Училището бе и сред първите четири в област Търговище, които успяха да изградят STEM център“, каза началникът на РУО – Търговище Елка Станчева при откриването на форума. Събитието се провежда по Национална програма „Иновации в действие“ и е организирано от Професионална гимназия по техника и лека промишленост в Попово със съдействието на Регионално управление на образованието – Търговище. Във форума участваха директори, учители и експерти от регионални управления на образованието от Варна, Шумен, Добрич и Търговище.

Споделете

GoTop