УСПЕХ ЗА БЪЛГАРИЯ НА ЕВРОПЕЙСКОТО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА МЛАДИ УЧЕНИ

УСПЕХ ЗА БЪЛГАРИЯ НА ЕВРОПЕЙСКОТО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА МЛАДИ УЧЕНИ

Двама български ученици се представиха успешно по време на 33-тото издание на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS) в Европейския град на науката за 2022 година – Лайден.

Българските участници се включиха с три проекта в областта на математиката, биологията и компютърни науки, спечелили първите три места на националния конкурс „Млади таланти“, организиран от Министерството на образованието и науката.

Радостин Чолаков спечели втора награда и 5000 евро с проекта си „The GatedТabТransformer. An Attention-Based Deep Learning Architecture For Tabular Modeling“. Радостин е само на 16 години и е един от най-младите български участници досега.

Стивън Спасов получи специалната награда на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) с проекта си „Bidiagonal decompositions of (singular) Vandermonde-type matrices“. Стивън ще има възможност да посети най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици в Женева и да се запознае с екипа и работата им в рамките на една седмица.

В българския отбор участва и Петър Жотев.

EUCYS e най-значимото събитие за годината, на което младите таланти на възраст от 14 до 20 години показват своите най-добри научни проекти. Тази година участваха 132 „ярки млади умове“ от 33 държави . През 2023 г. конкурсът ще се проведе в Брюксел, а представителите на България ще бъдат избрани на Националния конкурс „Млади таланти“ 2023 г.

Споделете

GoTop