В МОН НАГРАДИХА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В „ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ“

В МОН НАГРАДИХА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В „ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ“

Зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов и посланикът на Република Франция Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан връчиха наградите на победителите в математическото състезание „Европейско кенгуру“ на официална церемония в МОН днес.

Посланик Кабан поздрави учениците и им пожела все така да се борят за победата, а на тези, които не са успели тази година, да бъдат достатъчно работливи, за да имат успех догодина. Той заяви, че участието на толкова млади българи в конкурса е много добър знак за динамизма на обществото в нашата страна.

От името на министерството призьорите бяха поздравени от заместник-министър Диян Стаматов. Той отбеляза, че математическото състезание „Европейско кенгуру“ е едно от трудните състезания, но това, че в него участват толкова много ученици, е показател за интереса към него. Във всяка една задача от това състезание има трудност, но преодоляването на трудностите в състезанието ще помогне на учениците да се справят с всяко житейско препятствие, каза още Стаматов.

На церемонията присъстваха заместник-министър Иван Димов, представители на Посолството на Република Франция, много учители и родители.

Европейско Кенгуру е най-масовото международно математическо състезание.

Въпреки, че състезанието е международно, във всяка страна то се провежда на родния език, като част от задачите са общи за всички, но част са локални и характерни само за съответната страна. Поради тази особеност не се изготвя общо международно класиране, а само национално. Като характер, това е състезание е с интересни логически задачи, които не изискват много сметки и описване, а логика, усет, късмет и рутина. Трудността в турнира е съвкупността от нестандартни логики и малко време за решаването на задачите.

Тази година националният кръг се проведе на 4 юни, като до него бяха допуснати 411 ученици от участвалите общо 22 000. В него се включиха ученици от I до XII клас, ученици със специални образователно потребности (СОП), и ученици, които решаваха задачите на френски език.

Първо място завоюваха 17 ученици, второ място – 9 ученици и трето място -10 ученици, които получиха грамота и медал. Наградени бяха и 7 деца със СОП и 18 ученици, които участваха в състезанието на френски език.Учениците от VIII до XII клас , класирани на призовите места, имат право да кандидатстват за стипендия по Наредбата за даровити деца.

Споделете

GoTop