В САМОКОВ СЕ ОБУЧАВАТ В УЧЕБЕН РЕСТОРАНТ И КУХНЯ, ОБОРУДВАНИ ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ

В САМОКОВ СЕ ОБУЧАВАТ В УЧЕБЕН РЕСТОРАНТ И КУХНЯ, ОБОРУДВАНИ ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ

Учебен ресторант има в професионалната гимназия по туризъм в Самоков. Той е оборудван със средства по проект „Подкрепа за дуалната система за обучение“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“.

В ресторанта ученици от 11 и 12 клас се учат да сервират по правилата. Внимават при поставянето на вилиците, ножа, чашата за вино. „Много сме доволни, че успяхме да направим кабинета“, казва Мариана Бакрачева, учител по професионална подготовка. По време на учебните практики децата успяват да приложат наученото. Гимназията е закупила оборудване и работно облекло за учениците.

Училището е първото в Софийска област, което през 2016 г. започва да предлага дуално обучение. Цветелина Петрова е избрала хотелиерството, защото нейни близки са в този бранш и тя иска да работи същото. Али Анкин казва, че благодарение на ученето и работата се запознава с нови хора.

В училището има и учебна кухня, където се работи по интересни сладки рецепти. В три от дните те работят във фирма. Десет фирми в сферата на туризма, заради близкия курорт Боровец, и производители на сладкарски изделия са партньори на училището вече дълги години. В тях наставници контролират работата на учениците, които ходят там с удоволствие. Правят пастички, рула, топчета.

Димитър Димитров е готов да остане на работа в местна фирма, ако му предложат. А в предприятията смятат, че дуалното обучение ще им осигури добри кадри.

В момента в гимназията има обучение в професионални паралелки „Организация на хотелиерството“, „Производство на захар и захарни изделия“, „Готвач“ и „Хлебар-сладкар“.

Споделете

GoTop