ВАРИАНТ II СЕ ПАДНА НА НАЦИОНАЛНОТО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ ПО МАТЕМАТИКА ЗА VII КЛАС

ВАРИАНТ II СЕ ПАДНА НА НАЦИОНАЛНОТО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ ПО МАТЕМАТИКА ЗА VII КЛАС

Журналистът Евгени Станчев от вестник „Аз Буки“ изтегли вариант II за националното външно оценяване по математика за VII клас. Изпитът се състои от 2 модула. Първият е модул за национално външно оценяване и е задължителен за всички. Той съдържа 20 задачи от два вида – със структуриран отговор и със свободен отговор. Продължителността на изпита е 60 мин., а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика се записва като текуща оценка.

Вторият (допълнителен) модул се състои от 4 задачи с отворен, от които 2 задачи с кратък числов, символен или словесен отговор и 2 задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул, който не е задължителен, е до 90 мин., а правилното решение на задачите носи 35 точки. Максималният резултат от двата модула е 100 точки.

„Вярвам, че децата ще се справят успешно и им го желая от сърце“, каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова след като бе изтеглен вариантът. Тя съобщи, че в последните години все повече ученици пишат и по втория незадължителен модул, което означава, че те се чувстват сигурни в знанията си. „Това е нашият стремеж – младите хора да учат по-задълбочено и да искат да покажат, че могат да се справят с предизвикателствата“, допълни проф. Клисарова.

61 108 седмокласници се очаква да се явят на изпита по математика днес.

Споделете

GoTop