ВЪЗПИТАНИЦИ НА МГ „Д-Р П. БЕРОН“ ВЪВ ВАРНА СА ПОБЕДИТЕЛИ В НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО ФИЛОСОФИЯ

ВЪЗПИТАНИЦИ НА МГ „Д-Р П. БЕРОН“ ВЪВ ВАРНА СА ПОБЕДИТЕЛИ В НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО ФИЛОСОФИЯ

ЗАМ.-МИНИСТЪР ЕМИЛИЯ ЛАЗАРОВА ПОЗДРАВИ УЧАСТНИЦИТЕ И ОТКРИ ОЛИМПИАДАТА

Ема Станкова и Ивайло Христов от МГ „Д-р П. Берон“ във Варна са първенците в двете възрастови групи на националната олимпиада по философия. Сребърни медалисти са Илия Илиев от Американския колеж в София и Виктор Видев от ПГ „Васил Левски“ в Ямбол. Бронзови медали спечелиха Ива Иванова от 9 ФЕГ в София и Вилиана Василева от МГ „Баба Тонка“ в Русе.

„Олимпиадата по философия насочва учениците не само към придобиване на философска грамотност, но и към критическо мислене. Тя ги подпомага в тяхното израстване като граждани и самостоятелно мислещи млади хора, които ще взимат автономни и отговорни решения“. С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова поздрави ученици, учители и националната комисия на олимпиадата, която се проведе в Копривщица. От името на министър Галин Цоков тя приветства младите хора, подкрепени и вдъхновени от своите учители.

Зам.-министърът отбеляза, че тази олимпиада работи за развитие на ключовите умения, на основните познавателни и функционални компетентности, приложими и в други съдържателни области и предмети. „До голяма степен олимпиадата стана и модел, който може да се приложи за промяна както на други подобни надпревари, така и изобщо към промяна на обучението по различните учебни предмети. Защото тя развива мисленето, насочено към критичност и стимулиращо творчеството“, каза зам.-министърът. По думите й това е и философията, която следва МОН за промяна на образоването.

На националния кръг учениците решаваха тест с въпроси от история на философията и писаха есета. Всеки имаше възможност да си избере възможност да разсъждава по три фрагмента. От осми до десети клас избираха между части от „Наследството на Европа“ от Ханс-Георг Гадамер, „Духът на християнството и неговата съдба“ на Хегел и от Хераклит. Изборът на учениците от десети и единадесети клас беше между фрагменти от „Кризата на европейските науки и трансценденталната феномемология“ на Е. Хусерл, „Богословско-политически трактат“ на Б. Спиноза и от „Веселата наука“ на Фридрих Ницше.

Отличените с първо място есета са по фрагмента от Гадамер „Човечността на съществуването ни зависи в крайна сметка от това, доколко успяваме да се научим да виждаме заложените в нас граници спрямо същността на другите“ и по фрагмента от Хусерл „Науките се градят върху саморазбираемостта на жизнения свят и изхождайки от нея, се ползват за своите конкретни цели от онова, което конкретно им е необходимо. Но да се ползва жизненият свят по този начин не означава самият той да се изучава научно в собствения му начин на биване“.

Общо 72 ученици стигнаха до финала на 36-тата ученическа олимпиада, в която участваха общо 1 082 ученици от цялата страна.

Домакини на олимпиадата бяха иновативното СУ „Любен Каравелов“ и РУО София-област, които организираха за участниците безплатни посещения в музеите, които пазят героични истории от миналото на града.

Победителите ще бъдат включени в подготовка за излъчване на национален отбор, който ще участва в международната олимпиада по философия. България е инициатор и е сред основателите (заедно с Германия, Полша, Румъния и Турция) на тази международна олимпиада, която се провежда за първи път през 1993 година в България. След 2001 г. организацията на олимпиадата се поема от Международната организация на философските общества и днес в нея участват ученици от около 60 държави. През годините българските ученици са печелили златни, сребърни и бронзови медали.

Споделете

GoTop