ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ МАРГАРИТА ПОПОВА И МИНИСТЪР АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА СЕ ОБЕДИНИХА ОКОЛО НЕОБХОДИМОСТТА ЗА НАЦИОНАЛНА КОНЦЕПЦИЯ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКТОРАТИ В ЧУЖБИНА

Необходима е национална концепция, в която да залегне държавната политика за запазването на съществуващите лекторати за преподаване на български език във висши училища зад граница и за разкриването на нови. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова на работна среща с министъра на образованието и науката Анелия Клисарова. На разговора присъстваха представители от Министерството на образованието и науката (МОН) и преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски“.

Срещата на „Дондуков“ 2 се състоя по инициатива на вицепрезидента във връзка с декларирания ангажимент и усилията й за запазването на българските лекторати в чуждестранни университети. Маргарита Попова и Анелия Клисарова бяха единодушни, че преподаването на български език в университетите зад граница е силна културна и духовна мисия и затова е необходима по-активна подкрепа на компетентните институции. „За да присъстваме достойно и авторитетно по света, трябва да подкрепяме езика и културата си – това е едно мощно културно и политическо оръжие, което забравихме от Възраждането насам“, заяви вицепрезидентът.

Министър Клисарова обяви, че МОН застава зад идеята, предложена от представители на българската общност в Австрия, да се организира тематична конференция във връзка с лекторатите зад граница във Виена. „Предлагам да се организира такъв форум и в него да участват всички 35 наши лектори по български език в 20 държави по света. Те заедно с представители на българските институции ще имат възможност да обсъдят развитието на центровете за изучаване на български език. Такъв форум ще е възможност за популяризиране на българската култура, материалите от него могат да подпомогнат нашите посланици в работата им по постигане на изучаване на българистика н университетите не само в Европейския съюз, но и в други страни ”, обясни министър Клисарова.

В началото на 2014 г. темата за укрепването на лекторатите по български език в чужбина ще бъде разгледана от представители на президентската институция, на министерствата на образованието и науката, на външните работи, на финансите и на културата, както и от представители на университети, в които се изучава българска филология, стана ясно още по време на срещата.

Споделете

GoTop