ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ УЧАСТНИЦИ С МЕДАЛИ НА МЕНДЕЛЕЕВСКАТА ОЛИМПИАДА В КАЗАХСТАН

ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ УЧАСТНИЦИ С МЕДАЛИ НА МЕНДЕЛЕЕВСКАТА ОЛИМПИАДА В КАЗАХСТАН

Всички български участници се прибраха със сребърни медали от 57-та Международна Менделеевска Олимпиада по химия, която се проведе в град Астана, Казахстан. В състезанието бяха представени 21 страни от Европа, Азия и Южна Америка. Участваха общо 114 ученици.

Отборът на България бе съставен от четирима ученици, класирани на първите четири места на последната Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда за страната. Това са Крум Александров от МГ „Гео Милев“ в Плевен и трима единадесетокласнци от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ – Явор Христов, Преслав Георгиев и Виктор Лалов. Ръководители на отбора бяха доц. д-р Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова.

Състезателната програма на Менделеевската Олимпиада включваше два теоретични кръга и един практически. В първия теоретичен кръг на участниците решаваха 8 задачи от различни области на химията. Във втория теоретичен кръг учениците работиха върху материал, структуриран в 5 отделни области на химията – Неорганична химия, Аналитична химия, Физикохимия, Органична химия и Химия на живота и полимери. В Третия кръг, който е практически, задачата включваше екстракция на кофеин от черен чай, охарактеризиране на получения продукт чрез специфична качествена реакция и комплексометрично определяне на калций в таблетки калциев глюконат. Максималният брой точки от всички кръгове общо е 230.

Крум Александров получи 172,50 точки, което му отреди 13-о място в индивидуалното класиране и сребърен медал. Сребро заслужиха и останалите български ученици. Виктор Лалов зае 17-о място с 169,90 точки, Явор Христов стана 20-и с 163,15 точки, а Преслав Георгиев спечели 158,75 точки и се класира 22-и.

Това беше 17 участие на България на тази Олимпиада и за първи път всички участници от отбора са отличени със сребърни медали. В импровизирано отборно класиране, отчитащо най-добрите четири резултатa за всяка страна участник, България зае трето място след Русия и Беларус.

Споделете

GoTop