ЯПОНИЯ ТЪРСИ БЪЛГАРСКИ IT И ЯДРЕНИ СПЕЦИАЛИСТИ

ЯПОНИЯ ТЪРСИ БЪЛГАРСКИ IT И ЯДРЕНИ СПЕЦИАЛИСТИ

Япония има желание да работи с български IT специалисти и експерти по ядрена енергетика. Това стана ясно по време на среща между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и делегация от Токайския университет, водена от председателя на настоятелството на университета проф. д-р Кийоши Амада.

Сътрудничеството между МОН и Токайския университет продължава вече 55 години. Освен обмен в академичната сфера, то обхваща и много други дейности като съвместно изследване на тракийското наследство от японски и български учени, обмен по линия на детския радиохор и др.

106 български студенти изучават японистика, а над 1000 ученици учат японски език, отбеляза министър Цоков. Проф. Амада допълни, че всяка година в България се провежда конкурс по ораторско майсторство на японски език, в който голямата награда е посещение в Япония. „Има много деца, които говорят перфектно японски, въпреки че нито веднъж не са били в Япония“, изтъкна той.

Проф. Амада сподели, че с него се е свързал министърът на търговията и индустрията на Япония Ясутоши Нишимура, който посети България през май тази година и е бил гост на института към Софийския университет INSAIT. Министър Нишимура отбелязал, че в нашата страна се обръща много сериозно внимание на изграждането и развитието на IT специалисти. Затова поискал съдействие от Токайския университет за обмяна на опит и работа с такива експерти от България.

Проф. Цоков пое ангажимент да съдейства за осъществяване на контакти между японската страна и български висши училища, предлагащи обучение в областта на високите технологии. Той инициира и среща на делегацията от Токайския университет с представители на института INSAIT към СУ „Св. Климент Охридски“. Министърът предложи да се работи за съвместни програми за обучение, както и за обмен на студенти по IT специалности.

Проф. Амада сподели още, че Япония изпитва нужда от специалисти в областта на ядрената енергетика. Такива в България се подготвят в Техническия университет в София и в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и там също ще бъдат търсени контакти за обмен на опит и информация.

Проф. Амада поздрави страната ни за спечеления златен медал от българските гимнастички на Олимпиадата в Токио през 2021 г. Домакин на състезанието по художествена гимнастика бил град Имагата. Жителите му толкова се зарадваха на спечеления от българския ансамбъл златен медал, че решиха да направят паметник на този медал, а Токайският университет финансира изработването му, сподели проф. Амада. По думите му гимнастиката е станала популярна в Япония едва след като студентът от Токайския университет Моринари Уатанабе е дошъл да изучава този спорт в България. В момента той е председател на Световната федерация по този спорт, а предстои да се кандидатира и за председател на Международния олимпийски комитет.

Споделете

GoTop