ЗАМ.-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: ВАЖНО Е ДЕЦАТА ДА ПОСЕЩАВАТ ГРАДИНА, ЗА ДА ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ

ЗАМ.-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: ВАЖНО Е ДЕЦАТА ДА ПОСЕЩАВАТ ГРАДИНА, ЗА ДА ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ

Образованието е приоритет на правителството, но би трябвало да е основен приоритет на цялото общество, защото благосъстоянието е възможно само през образование. Обхващането на деца от ранна детска възраст в детски градини е ключово, за да посещават училище след това, да могат да се реализират, да намерят работа и да бъдат достойни граждани. С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева приветства откриването на първата детска градина в Монтана, построена през последните 35 години. 107 деца ще посещават модерната градина в квартал „Кошарник“. Надявам се детската градина и Центърът за интегрирани здравни и социални услуги да променят живота на децата и техните семейства, каза Сачева.

Лентата при откриването на новата сграда на Детска градина No 8 “Пролет“ бе прерязана от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, посланика на Конфедерация Швейцария Денис Кнобел и кметът на община Монтана Златко Живков. Сред гостите бе и заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, представители на местната власт, ромски организации и общността в квартала, родители, деца.

Градината е построена по проекта на Община Монтана в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички), финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, по която партньори са социалното, здравното и образователното министерство.

В новата постройка има и зали за извънкласни и извънучилищни дейности, както и за работа с родители, общностни срещи и празници и други събития, също и кабинет за обучения и работни срещи на педагогическата колегия и образователните медиатори. По Програма ЗОВ са назначени допълнително двама учители и двама помощник-възпитатели.

МОН ще финансира проект на детската градина по националната програма за информационни технологии.

Споделете

GoTop