ЗАМ.-МИНИСТЪР ДЕНКОВ И НОРВЕЖКИЯТ МИНИСТЪР Г-ЖА АСПАКЕР ОТКРИВАТ РЕКОНСТРУИРАНИ ПОМЕЩЕНИЯ ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА РОМСКИ ДЕЦА

На 17 февруари 2016 г. от 10.00 ч. в сградата на 75 ОУ „Тодор Каблешков“ – София, заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков и г-жа Елизабет Аспакер – министър на Кралство Норвегия по въпросите на Европейското икономическо пространство и Европейския съюз, ще отрият реконструирани помещения за интеграция на ромски деца. На церемонията ще присъства и Н. Пр. г-жа Гуро Катарина Викьор – посланик на Кралство Норвегия у нас.

В една от стаите на обновените помещения медиатори ще подпомагат около 50 деца от ромската общност в квартал „Факултета“ на възраст между 4 и 6 години да придобият училищни навици и умения за здравословен начин на живот. Тези деца сега не посещават детска градина.

В помещението са обособени кухня и столова, в която още 100 деца на 6-годишна възраст от подготвителните групи на 75 ОУ ще получават безплатен топъл обяд. Целта на тази инициатива е да се повиши мотивацията на родителите да изпращат децата си на училище и да ги насърчават да участват активно в образователния процес.

Реконструкцията на помещението и предвидените дейности са по проект „Образователна интеграция, здраве и социално развитие“, изпълняван по програма BG06 „Деца и младежи в риск“, финансирана от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Споделете

GoTop