ЗАМ.-МИНИСТЪР ДИМОВ: АКТУАЛИЗИРАНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ОЗНАЧАВА ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНВЕСТИЦИЯ В СЪЗДАВАНЕТО НА ЦЕНТРОВЕ ЗА ВЪРХОВИ ПОСТИЖЕНИЯ И ЗА КОМПЕТЕНТНОСТ

ЗАМ.-МИНИСТЪР ДИМОВ: АКТУАЛИЗИРАНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ОЗНАЧАВА ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНВЕСТИЦИЯ В СЪЗДАВАНЕТО НА ЦЕНТРОВЕ ЗА ВЪРХОВИ ПОСТИЖЕНИЯ И ЗА КОМПЕТЕНТНОСТ

На днешното заседание на Министерския съвет е разгледана, одобрена и приета актуализираната Стратегия и Планът за действие в областта на научните изследвания, което означава допълнителна и много сериозна инвестиция в създаването на четирите центъра за върхови постижения в България и осемте центъра по компетентност.

Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Иван Димов по време на тържественото събрание в Големия салон на Българската академия на науките по повод 147 години от създаването й. Той добави, че тези центрове ще бъдат създадени основно в институтите на БАН и в българските университети.

Проф. Димов прочете поздравление от името на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева по повод годишнината, в което се отбелязва, че през годините на съществуването си Академията се утвърди като основен стълб на българската наука и фактор за развитието на научните изследвания и иновации в страната и тяхното развитие до европейско и световно ниво. „Оценката за вашата работа, за ролята на БАН в развитието на България и интеграцията ни в Европейския съюз е признанието, което нашите учени получават с успешното си участие в международни програми и проекти, с наградите, които печелят на световни форуми и олимпиади, с членството в Европейската научна фондация и други престижни институции“, се подчертава в поздравлението. Отбелязва се още, че все повече проекти, изпълнявани в институти на Академията, привличат за участие младите учени, специалисти и докторанти, и подпомагат тяхното кариерно развитие.

Споделете

GoTop