ЗАМ.-МИНИСТЪР ДИМОВ ПОЗДРАВИ ПРОФ. ВЕРБИЦКАЯ ПО СЛУЧАЙ ВРЪЧВАНЕТО НА „ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА“ В БАН

ЗАМ.-МИНИСТЪР ДИМОВ ПОЗДРАВИ ПРОФ. ВЕРБИЦКАЯ ПО СЛУЧАЙ ВРЪЧВАНЕТО НА „ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА“ В БАН

Заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов поздрави проф. Вербицкая по случай връчването на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на тържествена церемония в БАН днес. Отличието бе връчено от председателя на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров.

Проф. Димов поздрави проф. Вербицкая за заслуженото отличие и след нейната публична лекция на тема: „Руският език в съвременна Русия и по света“ проведе делова среща с нея.

Проф. д.ф.н. Людмила Вербицкая, освен президент на Санкт-Петербургския държавен университет, е президент на Руската академия по образование, президент на Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература, президент на руското дружество на преподавателите по руски език и литература, председател на Настоятелството на Фонд „Русский мир“, вицепрезидент на комитета по образование при държавния глава на Руската федерация и други. Тя е почетен доктор на редица руски и чуждестранни университети и научни институции. Носител е на много руски и чуждестранни награди и отличия. Със своето богато научно творчество, с многообразната си дейност на активен научен, културен, обществен и държавен деец видният руски учен, славист и изследовател със световна известност проф. д.ф.н. Людмила Вербицкая е не само искрен приятел на България, но и дава съществен принос за развитие на българо-руските отношения и сътрудничество, на научния и културен диалог между нашите и други народи.

Споделете

GoTop