ЗАМ.-МИНИСТЪР ДИМОВ ЩЕ УЧАСТВА В ОФИЦИАЛНОТО ОТКРИВАНЕ НА SHELL ECO-MARATHON

Заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов ще участва в официалното откриване на Shell eco-marathon Европа 2016 г.

Представянето на енергийно ефективните автомобили ще се състои на 6 юни 2016 г., от 11.00 часа, пред хотел „Хилтън“ в София, в което ще участват български студентски и ученически отбори.

От 29 години всяка година в Европа, Америка и Азия чрез инициативата Shell Eco-marathon се насърчават отбори от средни училища и университети по цял свят да проектират, конструират и да се състезават с енергийно ефективни автомобили. Победител е отборът, който измине най-голямо разстояние с 1 кВтч. или 1 литър гориво. Автомобилите са дело на собствената им иновативна мисъл и умения. В състезанието за икономия на гориво участват както традиционните източници като бензин, дизел, етанол, синтетичен дизел от природен газ, така и алтернативните – водород и електричество.

Тази година на пистата в Лондон, Великобритания, от 30 юни до 3 юли ще се състезават отборите ни от Техническия университет – София, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцарова“ – град Чепеларе.

Министерството на образованието и науката винаги е подкрепяло участието на нашите отбори в състезанието, с което допринася за популяризирането на идеите за интелигентна мобилност и икономия на гориво и за опазването на околната среда.

За повече информация за българските отбори в Shell Eco-marathon посетете http://www.shell.bg/aboutshell/shell-ecomarathon.html.

Споделете

GoTop