ЗАМ.-МИНИСТЪР ДИЯН СТАМАТОВ: ДАРЕНИЯТА НЕ ТРЯБВА ДА ОПРЕДЕЛЯТ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА ЗА ДИРЕКТОРИ НА УЧИЛИЩА

ЗАМ.-МИНИСТЪР ДИЯН СТАМАТОВ: ДАРЕНИЯТА НЕ ТРЯБВА ДА ОПРЕДЕЛЯТ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА ЗА ДИРЕКТОРИ НА УЧИЛИЩА

Всяко малко дарение, което идва в едно училище, трябва да бъде с прозрачност и яснота на произхода на средствата. Това каза за Агенция „Фокус” заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов във връзка с даренията за училищата. По думите му в картата за диференцирано заплащане на директори в отделни места на страната се визира това, че трябва да се наблегне върху даренията. „В отделни публикации в медиите това се тълкува като предпоставка за корупционна практика”, каза той.

Стаматов посочи, че в старото законодателство за средното образование, което излиза от действие и в новото, което идва на негово място, дейността на директора е много важна. „Директорът трябва да насочи много от своите дейности към осигуряване на допълнително финансиране на средното образование. Но това са преди всичко работа по проекти, участие и спечелване на различни програми по европейски фондове, осигуряване на средства от собствени приходи, каквито в професионалните гимназии са продажба на произведена продукция, обработване на земя, отдаване на имущество под наем и чак тогава, на последно място това са дарения от различни закономерни и установени ясни дарители”, посочи заместник-министър Диян Стаматов.

По думите му съвсем естествено е, че колкото повече дарения има в едно училище, толкова по-добре би било това. Но от това не трябва да зависи възнаграждението на директора. Заместник-министър Стаматов отчете, че за съжаление дарителите през последните години са твърде малко.

Информационна агенция Фокус

Споделете

GoTop