ЗАМ.-МИНИСТЪР ДИЯН СТАМАТОВ: ИНОВАТИВНИТЕ УЧИЛИЩА ЩЕ ПОМОГНАТ ЗА ПРОМЯНА НА РУТИННОТО ОБРАЗОВАНИЕ

ЗАМ.-МИНИСТЪР ДИЯН СТАМАТОВ: ИНОВАТИВНИТЕ УЧИЛИЩА ЩЕ ПОМОГНАТ ЗА ПРОМЯНА НА РУТИННОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Иновативните училища ще помогнат много за промяна на рутинното образование в България. Стимулирайте учителите да направят крачка към тази промяна. С тези думи зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов се обърна към директорите на училища в Разградска област преди началото на новата учебна година. Той представи част от държавните образователни стандарти и новите наредби, изготвени от експертите в министерството. Стаматов посочи, че отговорностите на директорите вече са двойно по-големи и тяхна е ролята да убедят всички учители да се квалифицират. Той специално подчерта ролята на директорите за засилване на социалното партньорство – със синдикати, с общността около училището, с общините и с всеки родител. Зам.-министърът заяви, че не е редно фирми да се наемат да изготвят концепцията за развитието на училището, да сформират обществени съвети, защото това е изцяло ангажимент на директора и колектива. Директорът трябва да бъде лидер и да увлича учителите. Стаматов препоръча и на колегите в Разград активно да участват в проекта „Твоят час” по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж” и в националните програми, за да постигнат по-добро качество и да задържат децата в училище.

В Разград, където има 13 професионални гимназии, Стаматов участва в поредната дискусия „Да! На българската икономика”. На форума бяха обсъдени възможностите за развитие на професионалното обучение чрез работа.

По-рано Диян Стаматов участва в семинар за извънкласните форми, организиран от Съюза на българските учители, фондация „Устойчиво развитие за България” и СОК „Камчия” под патронажа на МОН. Специалната награда на министерството в поредния конкурс за проекти в извънкласната дейност бе дадена на Светлана Струнджиева – ръководител на вокална група в Националния дворец на децата. Председателят на СБУ Янка Такева и зам.-министър Стаматов изтъкнаха, че участниците в конкурса имат възможност за нови проекти по „Твоят час”, за да развиват талантите на децата.

Споделете

GoTop