ЗАМ.-МИНИСТЪР ДИЯН СТАМАТОВ ОТКРИ ОСМАТА ПАНОРАМА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

ЗАМ.-МИНИСТЪР ДИЯН СТАМАТОВ ОТКРИ ОСМАТА ПАНОРАМА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

„Осмата Панорама на професионалното образование е място с изключително позитивна енергия, събрала поколения хора, отдали своя дан, за да могат учениците да покажат какво са научили“. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов при откриването на Панорамата на професионалното образование в България днес в палата № 3 на Международния панаир в Пловдив.

„Най-трудно е да станеш добър в една професия и да покажеш на какво си се научил особено във времена на криза“, посочи той. Заместник-министърът поздрави учениците и ги прикани да аплодират своите учители. Стаматов благодари и на представителите на регионалните инспекторати по образованието, на местната власт и регионалното управление, на експертите от МОН, но най-вече на представителите на малкия и среден бизнес, без които всичко това не може да се случи.

Осмата Панорама на професионалното образование в България се провежда от 21 до 23 април 2016 г. в Пловдив. В рамките на събитието се организира националния кръг на състезанията по 11 професии, в които ще се включат 350 ученици от 150 професионални гимназии от всички административни области в страната.

Състезанията по професии от различните професионални направления са: Състезание по приложна електроника „Мога и зная как”, Национален конкурс „Млади таланти в модата ”, „Най-добър млад хлебар-сладкар”,„Най-добър млад готвач”,„Най-добър млад сервитьор”,„Най-добър млад строител”, „Озеленяване и цветарство”, „Стилни мебели и дърворезба”, „Най-добра бизнес идея”, „Най-добър млад фризьор и гримьор”, „Най-добър млад керамик”.

Партньори на Панорамата са представители на браншови организации и предприятия-партньори на професионалните гимназии от цялата страна, както и представители на академичната общност. Те участват в комисиите по оценяването и класирането на състезателите, награждават победителите в националния кръг на състезанията, обявяват приемането на победителите в университет по изучаваната специалност, а бизнесът предлага назначаване на работа на изявени ученици от професионалните гимназии.

Споделете

GoTop