ЗАМ.-МИНИСТЪР ЕМИЛИЯ ЛАЗАРОВА БЕ ГОСТ НА ОТКРИТ УРОК ПО МАТЕМАТИКА НА ПЕТОКЛАСНИЦИ ОТ „ФАКУЛТЕТА“

ЗАМ.-МИНИСТЪР ЕМИЛИЯ ЛАЗАРОВА БЕ ГОСТ НА ОТКРИТ УРОК ПО МАТЕМАТИКА НА ПЕТОКЛАСНИЦИ ОТ „ФАКУЛТЕТА“

Петокласници от 75. Основно училище „Тодор Каблешков“ в столичния квартал „Факултета“ изчислиха какво разстояние може да пробяга Кристиано Роналдо за 10 секунди и решаваха задачи за умножение и деление на десетични дроби, използвайки иновативни методи, различни образователни ресурси и дигитални технологии. Това стана по време на открит урок в училището, на който гост бе заместник-министърът на образованието и науката д-р Емилия Лазарова.

75-то ОУ е едно от иновативните училища в София, а също и базово за подготовка на студенти– бъдещи учители от Софийския университет. Преподавателят по математика Данаил Райков използва разнообразно дигитално съдържание в часовете, което обвързва както с новите знания по предмета, така и с развиване на социално-емоционални компетентности у учениците. Методите му позволяват всяко дете да работи със собствено темпо, а в същото време се забелязва как всички полагат усилия да усвояват нови знания. Самият урок завърши със своеобразен куиз, като учениците и гостите даваха решения на поставените задачи през електронните си устройства.

„Този урок ни донесе изключително удоволствие. Видяхме как чрез иновативност и различна мотивация на учениците учителят обясни важните моменти от урока, така че учениците да ги разберат и приложат“, заяви заместник-министър Емилия Лазарова след урока. По думите ѝ е впечатляващо как децата се увличат по иначе традиционно труден предмет като математиката. Тя посети и часове в кабинетите по география и по природни науки, където също млади преподаватели използват в обучението иновативни методи, поставят изследователски задачи и правят проекти. По думите ѝ, и може да се вземе пример от духа, атмосферата и иновативната нагласа, каквито има в 75 СУ.

В момента в училището учат 800 деца от първи до седми клас. Има и предучилищни групи. Училището работи по различни програми и проекти на Министерството на образованието и науката. Партнира си успешно и с неправителствени организации, съобщи директорката на образователната институция Лава Коцева. Преподавателите са общо 56, петима от които от ромски произход. Училището разполага с двама медиатори, както и с още половин щат, по проекта на МОН „Успех за теб“, финансиран по новата програма „Образование“. По проекта са осигурени и половин щат психолог, логопед, и ресурсен учител. Пак по „Успех за теб“ започва подготовка и на 17 групи за допълнително обучение по български език и литература и математика.

Споделете

GoTop