ЗАМ.-МИНИСТЪР ГАЙДАРОВА: БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ ПОДКРЕПЯТ ТАЛАНТЛИВИТЕ УЧЕНИЦИ И ТЕХНИТЕ УЧИТЕЛИ

ЗАМ.-МИНИСТЪР ГАЙДАРОВА: БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ ПОДКРЕПЯТ ТАЛАНТЛИВИТЕ УЧЕНИЦИ И ТЕХНИТЕ УЧИТЕЛИ

Българските учени вдъхновяват със своя пример и подкрепят креативните и талантливи ученици и техните учители. За това полезно сътрудничество говори заместник-министърът на образованието и науката при откриването на 8-ата научна сесия, организирана от Ученическия институт на БАН.

По време на сесията пред научно жури се представят 59 изследователски проекти на ученици от 18 града на страната.

Ученическите разработки са в 5 секции. Тази година преобладават проектите в областта на биомедицината, биоразнообразието, биологията, физикохимията. Запазва се и интересът към хуманитарните и социални теми, както и към различни проблеми в областта на информатиката, информационните технологии, техническите науки и математиката.

Сред темите на проектите са „Влиянието на изолацията вследствие на мерките против разпространението на COVID-19 върху емоционалното състояние на учениците от гимназиален етап“, „Биоразградима предпазна маска“, „Изследване чистотата на река Благоевградска Бистрица”, „Разкрити тайни на редки растителни видове от българската флора с приложение във фармацията и медицината“, “Микробиом”, „Тежки метали-неподозирани рискове за здравето и околната среда“ и др.

Създаването на проектите, според Мария Гайдарова, е изключително постижение, особено при трудностите пред образователната система по време на пандемията и обучение от разстояние в електронна среда.

Заместник-министър Гайдарова благодари на учените от БАН и подчерта, че те съдействат да се реализират политиките на МОН за развитието на талантите в тези важни за страната ни области. По думите й срещата на опитните учени и учениците ще помогне за раждането на нови идеи и дава реална подкрепа за развитие на българските таланти. Зам.-министърът пожела на креативните ученици един ден да получат международно признание, но да работят за България и да се реализират в БАН и в България.

По време на сесията бе отбелязано, че чрез програмата „Образование с наука“ МОН и БАН създават малки учебни изследователски общности, които са гаранция за качествено образование и за научна работа.

Споделете

GoTop