ЗАМ.-МИНИСТЪР ГАЙДАРОВА: ЧРЕЗ ИНОВАЦИИ УЧИТЕЛИТЕ ПРЕВРЪЩАТ УЧЕНИЦИТЕ В ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ

ЗАМ.-МИНИСТЪР ГАЙДАРОВА: ЧРЕЗ ИНОВАЦИИ УЧИТЕЛИТЕ ПРЕВРЪЩАТ УЧЕНИЦИТЕ В ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ

Светът на нашите деца е различен и се развива динамично. Изследването и създаването на знания и нови педагогически практики става неразделна част от преподаването. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката д-р Мария Гайдарова по време на Европейската среща на върха за образование в Брюксел. Неин домакин бе българският еврокомисар Мария Габриел, а участие във форума взеха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заместник- председателят Маргаритис Схинас, министри на държавите членки, евродепутати.

Заместник-министър Гайдарова подчерта, че учителите са изправени пред приспособяването на своите преподавателски практики към бързо променящото се глобално общество. Те могат да свържат своите ученици към множество програми и приложения, което позволява на децата да бъдат иновативни в представянето си на овладяване на стандартите. В България освен висококачествена първоначална подготовка на педагогическите специалисти са създадени условия и за тяхната последваща квалификация и кариерно израстване. Дейностите са с фокус към прилагане на компетентностния модел и на иновативни методи на обучение, каза още Мария Гайдарова.

В унисон с европейските политики и практики МОН активно и последователно прилага мерки за осигуряване на условия за осъществяване на приобщаващо образование и на диференцираната грижа за децата и учениците, включително от уязвими групи, заяви още заместник-министърът на образованието и науката.

Споделете

GoTop