ЗАМ.-МИНИСТЪР ГАЙДАРОВА: МОН ПОДКРЕПЯ МЛАДИТЕ УЧИТЕЛИ

ЗАМ.-МИНИСТЪР ГАЙДАРОВА: МОН ПОДКРЕПЯ МЛАДИТЕ УЧИТЕЛИ

Министерството на образованието и науката целенасочено подкрепя младите учители. Тази политика е в отговор на обществените очаквания за качествено образование и за професионално развитие на педагозите. Това отбеляза заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова в обръщението си към участниците в шестата Национална конференция на педагогическите специалисти „Предизвикателствата пред образованието и младите педагози в XXI-ви век“.

Тя посочи, че наставниците, лидерите, менторите в образователната система играят важна роля за кариерния старт на новоназначените учители, които влизат с амбиция и желание в училище, но без професионален опит и поради това се сблъскват с много предизвикателства. Младите учители могат да ползват най-добрите практики от опитни педагози и да решават заедно казусите, каза Мария Гайдарова.

По нейните думи подкрепата за новоназначените педагози, от една страна, ги мотивира да се посветят дълготрайно на учителската мисия, а от друга – води до повишаване престижа на учителската професия и обезпечаването на системата на предучилищното и училищното образование с качествени учители.

Според заместник-министъра споделянето на добри педагогически практики помага за подобряване на резултатите на децата и учениците, за прилагане на иновации в класната стая и в същото време създава много важно усещане за екип и професионална общност. Това е начинът да се работи за качествено образование, за равен достъп и подкрепа за учениците, да се създават условия те да развиват своите силни страни и таланти.

Националната конференция беше организирана от Регионално управление на образованието – Велико Търново и „Сдружение за образователни инициативи 19“. По време на форума, финансиран по Национална програма „Квалификация“ на МОН, преподаватели във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проведоха обучение на тема „Социализация по време на дигитализация в образованието“. Това е шеста поред среща за обмен на добри практики и нови знания. Началото беше поставено от млади учители в иновативното НУ „Бачо Киро“ и с подкрепата на РУО-Велико Търново. Днес в „Сдружение за образователни инициативи 19“ участват учители от всички области на страната.

По време на разговора педагозите отбелязаха, че техни предложения за облекчаване на работата им, наставничеството и кариерното развитие са били приемани от МОН, което винаги ги е подкрепяло.

Споделете

GoTop