ЗАМ.-МИНИСТЪР ГАЙДАРОВА ПРИЗОВА УЧЕНИЦИ ДА РАБОТЯТ ЗА НОВА КАУЗА – УЧИЛИЩЕ БЕЗ АГРЕСИЯ

ЗАМ.-МИНИСТЪР ГАЙДАРОВА ПРИЗОВА УЧЕНИЦИ ДА РАБОТЯТ ЗА НОВА КАУЗА – УЧИЛИЩЕ БЕЗ АГРЕСИЯ

Да станем посланици на добра воля за една нова кауза – училище без агресия. С този апел заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова се обърна към победителите в конкурса за ученическо есе „Вдъхновители“ и организаторите от БНТ. Партньор на националната телевизия в този конкурс бе Министерството на образованието и науката.

В него се включиха 120 ученици, като от тях 98 бяха допуснати до участие. Най-малкият участник е на 7 години, а най-големият – на 18 г.

МОН осигури награден фонд от 5000 лева. Журито определи 8 големи награди и 50 поощрителни. Първенците бяха отличени с грамоти и ваучери за 300 лева за техника. Останалите 50 ученици получиха ваучери за 50 лева за книги и учебници. Всички участвали в конкурса си тръгнаха с поезията на Христо Ботев.

Учениците са се вдъхновили от семейството и учителите си, от примера на дядо Добри, от предприемача и програмист Светлин Наков – създател на „Софтуерен университет“, от Стив Джобс, Джоан Роулинг. Темата за насилието и приятелството също присъства в част от творбите.

Председателят на журито – писателката Теодора Димова, поздрави организаторите на конкурса и МОН за подкрепата. В есетата тя е открила съвсем различни деца от агресивните и от черногледите родители, които вижда по телевизията. Децата не се чувстват потиснати, а като част от Европа и в същото време не забравят своите корени, каза Теодора Димова. След като човек е прочел тези есета, вече има съвсем друг поглед към това поколение – с такива хора и с такива деца България има бъдеще, убедена е тя.

Ето имената на първите осем победители:

1. Симона Василева, 10 г клас, Професионална гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров“, гр. Попово

2. Радена Цветозарова Цонева, 17 години, гр. София

3. Айлин Тунай Потурлиева, 17 години, гр. Плевен

4. Грети Донкова Георгиева, 14 години, гр. София

5. Владимир Илиев Илиев, 17 години, гр. Карнобат

6. Симона Валентинова Чаушева, ПГПЧЕ ,,Христо Ботев’’ в гр. Кърджали

7. Нехсат Сезгин Хасан, 15 години, село Богданци, Разград

8. Радко Василев Василев, 12 години, гр. Карнобат

Споделете

GoTop