ЗАМ.-МИНИСТЪР ГЕОРГИЕВА: РАЗВИВАМЕ УМЕНИЯТА И КАРИЕРНОТО ОРИЕНТИРАНЕ НА ДЕЦАТА

ЗАМ.-МИНИСТЪР ГЕОРГИЕВА: РАЗВИВАМЕ УМЕНИЯТА И КАРИЕРНОТО ОРИЕНТИРАНЕ НА ДЕЦАТА

Като основен приоритет в образованието поставяме подобряването на уменията и индивидуалното развитие на всеки човек от ранна детска възраст до възможностите за учене през целия живот. На следващо място е кариерното ориентиране – да изградим система, която да подкрепи всяко дете, всеки млад човек по пътя на неговата най-добра реализация. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева по време на дискусията „Демографията няма цена“ в София Тех Парк.

„Винаги съм била защитник на тезата, че единственото решение, за да направим България успешна и просперираща държава, са хората. Ние друго решение нямаме“, изтъкна зам.-министър Георгиева.

Тя подчерта необходимостта от силна връзка между бизнеса и професионалното образование. За това са изключително важни секторните съвети за умения, които да гарантират, че професионалното образование и обучение произвежда това, от което бизнесът има нужда.

Относно българите в чужбина Мариета Георгиева обърна внимание, че държавата се грижи за представителите на историческите български диаспори зад граница. Все още обаче няма ефективни решения за тези, които са напуснали страната през последните 10, 20 или 30 години и искат да се върнат в България. „Има нужда да помислим в тази посока и да разрешим проблеми и препятствия, които без да искаме, сме им поставили“, обясни зам.-министърът на образованието.

„Най-важното е да работим заедно, да си даваме сметка за смисъла на това, което се случва. Няма как да успеем, ако не го правим всеки в собствения си сектор с обща цел – че хората са най-важни, а демографията е безценна.“, коментира Мариета Георгиева.

Споделете

GoTop