ЗАМ.-МИНИСТЪР ИВАН ДИМОВ: БЪЛГАРИЯ МНОГО АКТИВНО УЧАСТВА В ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАУЧНИ ИНФРАСТРУКТУРИ

ЗАМ.-МИНИСТЪР ИВАН ДИМОВ: БЪЛГАРИЯ МНОГО АКТИВНО УЧАСТВА В ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАУЧНИ ИНФРАСТРУКТУРИ

България много активно участва по европейските научни инфраструктури, една от които е ЦЕРН- центърът, в който се изследват фундаментални явления във физиката на елементарните частици и България е един много достоен и много силен участник. Това заяви в студиото на предаването „Денят започва с култура“ по БНТ заместник-министърът на образованието и науката Иван Димов. Той добави, че втората значима инфраструктура, в която сме включени активно е PRACE. Това е система, която обединява супер центровете за компютрите в Европа.

Димов припомни, че съвсем наскоро в Министерството на образованието и науката беше направен преглед на научната инфраструктура на България и на сайта на МОН е качена карта на научната инфраструктура на България, направена най-вече чрез инвестиции в резултат на успешни европейски проекти. Сега идеята е и българската държава да даде своя принос към тази инфраструктура, каза още Димов.

Той коментира, че по „Хоризонт 2020“ България се движи добре. На второ място сме в Европа по скорост на усвояване на нови инвестиции, още повече че тръгнахме от едно сравнително ниско ниво. България участва в 121 проекта, а в 10 от тях е и координатор

Само в Института по информационни и комуникационни технологии – – БАН има пет нови проекта по „Хоризонт 2020“. Заместник-министърът припомни, че Фонд „Научни изследвания“ започна нова сесия.

По отношение на проекта на стратегия за развитие на научните изследвания в България заместник-министърът каза, че ще се работи за постигане на консенсус с учените, работещи в БАН, университетите и другите институции. Отделено е специално внимание на плана за изпълнение на тази стратегия, тоест, които са конкретните средства и суми, които ще доведат до увеличаването на дела за научни изследвания от БВП.

В заключение Димов коментира, че МОН работи в много добър синхрон с Министерството на икономиката. В момента екипи на двете ведомства посещават основните научни и бизнес центрове и разясняват целите и идеите на тази стратегия и участието в Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Споделете

GoTop