ЗАМ.-МИНИСТЪР ИВАН ДИМОВ ПОЗДРАВИ УЧАСТНИЦИТЕ В СОФИЙСКИЯ ФЕСТИВАЛ НА НАУКАТА

ЗАМ.-МИНИСТЪР ИВАН ДИМОВ ПОЗДРАВИ УЧАСТНИЦИТЕ В СОФИЙСКИЯ ФЕСТИВАЛ НА НАУКАТА

Софийският фестивал на науката е изключително важна инициатива за съвместната дейност, която МОН развива заедно със Столична община, с организатора Британски съвет, с жителите и гостите на София, с учените, както и с децата, учениците и студентите, които са надъхани и амбицирани да видят интересни неща.Това каза заместник-министърът на образованието и науката Иван Димов при откриването на фестивала в Парк Заимов в столицата днес. Проф. Димов пожела успех на събитието от името на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

Фестивалът се провежда до 15 май 2016 г. вкл. в шатри с 30 щанда, разположени пред театър „София“, и на 3 сцени, представя 70 събития със 100 презентатори. За осъществяването му са обединени 60 партньори, участват 50 доброволци от различни училища и университети.

Проф. Христо Пимпирев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще говори за откривателската работа на последната експедиция на остров Ливингстън. Ще бъде прожектиран новият документален филм на БНТ „Мисия Антарктида“. Може ли и трябва ли да се прави поправка на ДНК-то – за това ще разкаже Радослав Александров от Института по молекулярна биология към БАН. Химикът Златина Димитрова, финалист във FameLab, ще запознае публиката с магията на сапуна. Доц. д-р Светла Данова, ръководител на лаборатория „Млечнокисели бактерии и пробиотици“ към Института по микробиология при БАН, ще ни преведе през света на добрите бактерии и силната имунна система. Не може да се изброят всички интересни презентации и любопитни загадки, за които ще стане дума на международния форум.

На фестивала има специална програма за ученици, които ще научат по забавен начин за различни неща, свързани с науката. Д-р Димитър Желев и ас. Евгения Сарафова канят учители и ученици да покажат как може да се направи домашна работилница за вулкани и други зрелищни чудеса.

Специален гост на фестивала е д-р Мат Тайлър, главен учен на мисията „Розета“ на Европейската космическа агенция. Като част от нея на 12 ноември 2014 г. апарат, управляван от Земята, за пръв път кацна на повърхността на комета от Слънчевата система.

Във форума участват и учени от Великобритания, Италия, Испания, Полша и Чехия.

Споделете

GoTop