ЗАМ.-МИНИСТЪР КИРЯКОВ ОТКРИ НАЦИОНАЛНИ ДНИ ЗА УЧЕНЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ В БУРГАС

ЗАМ.-МИНИСТЪР КИРЯКОВ ОТКРИ НАЦИОНАЛНИ ДНИ ЗА УЧЕНЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ В БУРГАС

Заместник-министърът на образованието и науката Красимир Киряков вчера откри Национални дни за учене през целия живот “Бургас 2016“. Дните се провеждат от 6 до 8 октомври.

Радващо е, когато има толкова единомишленици, които се събират около една абсолютно доказана кауза, каза Киряков. Да се учи през целия живот означава да се осъществи едно изначално право на хората в цивилизования свят, добави той на церемонията по откриването на националните дни в Държавната опера – Бургас. Според зам.-министър Киряков малко са темите, които в момента обединяват всички групи в обществото и безспорно това една от тях. Такава инициатива не може да се постигне успех без да се вложи сърце в това, което се правите. Наистина всяка идея, свързана с образование, с наука, без сърце не става, допълни Красимир Киряков.

На церемонията присъстваха заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, областният управител на Област Бургас Вълчо Чолаков, заместник-областният управител Севдалина Турманова, заместник-кметът на Бургас Йорданка Ананиева, Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, както и проф. Тодор Танев.

Програмата на Националните дни за учене през целия живот Бургас 2016 включва: Изложение – базар и демонстрации на институции и организации за обучение на възрастни; Информационен ден за популяризиране на Електронната платформа за учене на възрастни в Европа (EPALE; Среща с активни потребители на EPALE; Посещение на Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов „Св. Никола“ – демонстрации; Публична лекция на тема: „Професионалното обучение на възрастни – ключов фактор за устойчивото социално-икономическо развитие“ на Иван Нейков – председател на Балканския институт по труда и социалната политика, както и дискусия по темата.

Дните за учене в морския град се осъществяват от МОН в партньорство с други организации по проект № 567452-ЕPP-1-2015-1-BG-EPPKA3-AL-AGENDA – „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни“. Съфинансирането е по линия на програма „Еразъм+“ на Европейския съюз.

Споделете

GoTop