ЗАМ.-МИНИСТЪР ЛАЗАРОВА: БЛИЗО 2 МЛН. ЛЕВА ПОВЕЧЕ СА ПРЕДВИДЕНИ ЗА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“

ЗАМ.-МИНИСТЪР ЛАЗАРОВА: БЛИЗО 2 МЛН. ЛЕВА ПОВЕЧЕ СА ПРЕДВИДЕНИ ЗА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“

За първи път с националната програма „Иновации в действие“ е предвидена подкрепа за иновативни училища, въвели нови учебни предмети и интердисциплинарни модули, часове, в които се прилага интердисциплинарно учене. За това са осигурени допълнителни 1 800 000 лв. за повишаване на мотивацията за учене на учениците и техните резултати. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова при откриването на регионалния форум за иновации във Видин на тема „Трансформиране на творческите идеи в практически проекти“, в който се включиха над 70 участници от 30 училища от областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен.

Зам.-министърът отбеляза, че регионалните иновативни форуми, които се провеждат за четвърта поредна година по Национална програма „Иновации в действие“, са продължение на политиката на Министерството на образованието и науката за създаване на условия и подкрепа за развиване иновативна култура и прилагане на иновации във всички сфери на училищния живот. „Надграждането на програмата и увеличаване на бюджета ѝ са резултат от добрите резултати, постигнати през последните години“, посочи зам.-министърът.

По думите ѝ целта на тези форуми е развитие на взаимното учене и провокиране за иновативни решения във всички сфери на училищния живот . Тя акцентира и на важността от изграждане мрежи на иновации, чрез създаване на иновативно пространство между училищата, представителите на висшите училища и неправителствения, сектор в партньорство с общи цели и теми за обмен на нововъведения.

Домакини на форума бяха СУ „Цар Симеон Велики“ и РУО – Видин. Гости на събитието бяха кметът на Видин Цветан Ценков, зам. – областният управител Ани Арутинян и възпитаникът на училището кап. Вълчо Атанасов, който сега е заместник-началник на Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“.

Споделете

GoTop