ЗАМ.-МИНИСТЪР ЛАЗАРОВА: В БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА ИМА МНОГО УЧИТЕЛИ НОВАТОРИ, КАКВИТО Е ПОДГОТВЯЛ НЕОФИТ РИЛСКИ

ЗАМ.-МИНИСТЪР ЛАЗАРОВА: В БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА ИМА МНОГО УЧИТЕЛИ НОВАТОРИ, КАКВИТО Е ПОДГОТВЯЛ НЕОФИТ РИЛСКИ

„Разбирането на първия новобългарски учител Неофит Рилски за подготовката на учителя от нов тип, новатор, учител, който може да се справя с предизвикателствата на времето, звучи особено актуално днес.

Горда съм, че такива учители има в много български училища, и съм сигурна, че благодарение на техния професионализъм, обич към децата и учениците, на тяхната нова визия за образованието и съхранение на българските ценности, българското образование ще продължи да се развива.“

С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова откри в МОН изложба „Неофит Рилски – духовник, книжовник, просветител, основоположник на новобългарското образование“, която бе представена в навечерието на Деня на народните будители. Тя припомни, че признание за значението на неговото дело дава Константин Иречек като определя Неофит Рилски за „патриарх на българските писатели и педагози.“

Неофит Рилски е написал първите възрожденски учебници, както и българската граматика. Автор е и на първия училищен дисциплинарен правилник, в който отделя специално внимание на поведението на учениците и на реда в училището.

Експозицията, подготвена от екип от Националния музей на образованието, е част от националното честване на 230 години от рождението на просветителя, създал новобългарското образование.

„Днес, когато сме изправени през фотосите, които показват величието на нашите просветители, не можем да не оценим това, което са направили за просвещението на българския народ, създаването на възрожденската интелигенция, това което са ни оставили като методики на преподаване, които днес ние използваме – но по друг начин в новото време“, каза в приветствието си д.ик.н. Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Тя приветства директора на музея Любка Тинчева и нейния екип, че съхраняват великата история на образованието и просвещението в България. Д-р Такева поздрави експертите и учителите, които смело вървят напред и пазят родовата памет на България.

Гости на събитието бяха още проф. Валентин Китанов от ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград, зам.-кметът на Габрово Невена Минева, зам.-областният управител Даниела Маринова, служители в общината и областната администрация, експерти от МОН.

Споделете

GoTop