ЗАМ.-МИНИСТЪР НАТАЛИЯ МИТЕВА: ИНВЕСТИЦИЯТА В УЧИТЕЛИТЕ Е НАЙ-ВАЖНА, ЗА ДА СЕ ДИГИТАЛИЗРА ОБРАЗОВАНИЕТО

ЗАМ.-МИНИСТЪР НАТАЛИЯ МИТЕВА: ИНВЕСТИЦИЯТА В УЧИТЕЛИТЕ Е НАЙ-ВАЖНА, ЗА ДА СЕ ДИГИТАЛИЗРА ОБРАЗОВАНИЕТО

„Визията на Министерството на образованието и науката (МОН) за дигитализацията започва с най-основния фактор в образованието и той е човешкият. Основната ни роля е да се погрижим за това всяко дете в България да има възможност да реализира пълния си потенциал и да има успех в живота. Тези възможности минават най-вече през инвестицията в учителите.“ Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева на откриването на XI-ото издание на националната конференция „Иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование“, която се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Голямата ни цел е да подобрим образователните резултати на всички ученици и да ги подготвим за едно бъдеще, в което изкуственият интелект има своето място“, каза Наталия Митева. Тя посочи, че трябва да се гледа на изкуствения интелект като на още един инструмент в ръцете на учителя, който може да подобри образованието, ако се използва отговорно“.

„Имаме необходимост от въвеждане на множество инструменти, включително базирани на изкуствен интелект, които да направят по-индивидуализиран нашия начин на преподаване и да намалят административната тежест за учителите. Трябва да развием и преподавателските си умения за едно бъдеще, в което този изкуствен интелект ще бъде част от ежедневието ни. Като цяло България има нужда от завой към учебни програми, базирани повече на компетентности и умения, повече към проектно-базирано и проблемно базирано-обучение“, отбеляза заместник-министърът на образованието.

Организаторите демонстрираха платформата Class Buddy, която е разработена в България специално, за да подпомогне учителите в интерактивното преподаване. Най-новите й функционалности включват елементи на изкуствен интелект, чрез който платформата автоматично генерира нови тестови въпроси по зададени теми. Заместник-министър Митева заяви, че амбицията на министерството е да интегрира достъп до Class Buddy и други български цифрови решения за образованието чрез единните образователни акаунти за учители и ученици в edu.mon.bg и чрез платформата „Дигитална раница“.

Споделете

GoTop