ЗАМ.-МИНИСТЪР НАТАЛИЯ МИТЕВА ОТКРИ ЮБИЛЕЙНОТО ДЕСЕТО ИЗДАНИЕ НА ХЕКАТОНА НА ТУЕС

ЗАМ.-МИНИСТЪР НАТАЛИЯ МИТЕВА ОТКРИ ЮБИЛЕЙНОТО ДЕСЕТО ИЗДАНИЕ НА ХЕКАТОНА НА ТУЕС

Заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева участва в откриването на юбилейното десето издание на емблематичното състезание по програмиране и работа в екип – хекатон на Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС). В продължение на три дни 350 настоящи ученици от 8. до 12. клас и още 50 завършили възпитаници на училището разработват свои софтуерни и хардуерни проекти с помощта на ментори, а в събота вечер ще бъдат отличени най-добрите от тях.

„Благодаря Ви, че за пореден път организирате такова събитие в такъв формат, който показва защо е уникално ТУЕС“, каза Наталия Митева при откриването на хекатона. Тя изтъкна, че една от силните страни на училището се състои именно в тази симбиоза между ученето и практиката. „Някои от причините ТУЕС да бъде толкова добър пример за училище, свързано с реалния живот и с бъдещето на технологиите, се крият в това, че учениците могат да работят с професионалисти по реални проекти“, посочи Наталия Митева.

Тя изрази благодарността си към представителите на бизнеса, които работят с ТУЕС. Много от тях заедно с Министерството на образованието и науката участват в създаването на визията за дигитализация на българското образование. Те участваха и в създаването на първите насоки за ползване на изкуствени интелект към цялата образователна система. „Трябва бъдем на първа линия – не само ползватели, а и създатели на тези технологии, които чертаят бъдещето и които могат да направят в България една икономика на знанието с фокус върху добавената стойност“, посочи Наталия Митева.

Споделете

GoTop