ЗАМ.-МИНИСТЪР ПЕТЯ ЕВТИМОВА И Н. ПР. ГУО ЙЕДЖОУ НАГРАДИХА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА НА МОМН ЗА ЕСЕ НА ТЕМА „БЪЛГАРИЯ И КИТАЙ – ДРЕВНИ КУЛТУРИ“

ЗАМ.-МИНИСТЪР ПЕТЯ ЕВТИМОВА И Н. ПР. ГУО ЙЕДЖОУ НАГРАДИХА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА НА МОМН ЗА ЕСЕ НА ТЕМА „БЪЛГАРИЯ И КИТАЙ – ДРЕВНИ КУЛТУРИ“

На 6 февруари 2012 г. г-жа Петя Евтимова, заместник-министър на образованието, младежта и науката, бе гост на тържество по случай отбелязването на Фестивала на фенерите с програма, осъществена от деца и младежи от Китай и България. Събитието бе открито от Н. Пр. Гуо Йеджоу, посланик на Китайската народна република. Той и зам.-министър Евтимова обявиха и наградиха победителите в конкурса на МОМН за есе на тема „България и Китай – древни култури“.

„Журито беше изключително затруднено в решението си кои творби да отличи – сподели зам.-министър Евтимова. – Преобладаващата част от разработките показаха задълбочени познания на младите автори в областта на културата и историята на двата народа, както и отлични умения за писмена интерпретация. Затова нашето жури взе решение да отличи пет есета и да наградим не трима, а петима автори“ – поясни зам.-министър Евтимова. През миналата година ние имахме възможност да отбележим Европейската година на младежта „ЕС – Китай“ с прояви, с които да привлечем вниманието на обществеността ни върху значението на сътрудничеството между младите хора от двете страни – направи ретроспекция зам.-министър Евтимова. През 2011 г. български младежи посетиха китайската столица и участваха в четири големи дискусионни форума за обмяна на опит с връстници от Китай и Европа. Сред младежките инициативи, осъществени у нас за отбелязване на международната година, г-жа Евтимова открои привляклата силен интерес фотоизложба под наслов „Китай през погледа на българската младеж“, която бе организирана в София съвместно с Посолството на Китайската народна република.

В богатата художествена програма на сцената на Младежкия театър участваха училищни, студентски формации и изпълнители от двете страни. Тържеството бе организирано от Посолството на Китайската народна република, Асоциацията на китайските студенти в България и Студентската асоциация за изследване на международните отношения.

Файлове

Споделете

GoTop