ЗАМ.-МИНИСТЪР СТАМАТОВ: БИЗНЕСЪТ ТРЯБВА ДА Е АКТИВЕН УЧАСТНИК В ОБЩЕСТВЕНИТЕ СЪВЕТИ

ЗАМ.-МИНИСТЪР СТАМАТОВ: БИЗНЕСЪТ ТРЯБВА ДА Е АКТИВЕН УЧАСТНИК В ОБЩЕСТВЕНИТЕ СЪВЕТИ

Представителите на бизнеса трябва да се включат активно в Обществените съвети на професионалните гимназии, за да се подобри диалогът между работодателите и училищата. Това заяви зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов на форума „Ключови възможности във взаимоотношенията образование-бизнес“, който се проведе днес в Кърджали.

Стаматов обясни, че професионалните гимназии трябва да подобрят учебните си програми и кадрите им да покриват изискванията на бизнеса. Според него най-добрите места да се направи връзката между образование и бизнес са Обществените съвети.

Зам.-министърът припомни, че през следващата календарна година ще стартира проект за дуално образование по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. По него професионалните гимназии ще могат да кандидатстват за финансиране между 100 000 и 200 000 лв. за адаптиране на учебните планове и програми спрямо пазара на труда. Проектът предвижда учениците от XI и XII клас да се подготвят в реална работна среда и да се реализират по-успешно. „Те ще работят 2-3 дни в седмицата в местни фирми и ще получават възнаграждение на стойност 90% от минималната работна заплата за страната“, обясни Стаматов.

По време на срещата директорите на професионалните гимназии заявиха, че основните и средните училища трябва да показват на учениците си и родителите им възможностите за професионално образование в населеното място и региона. Те бяха категорични, че професионалните гимназии имат много възможности по проекти и национални програми, но се нуждаят от убеждаване на обществото в техните преимущества.

Споделете

GoTop