ЗАМ.-МИНИСТЪР СТАМАТОВ: ИЗВИНИТЕЛНАТА БЕЛЕЖКА Е ОСНОВНИЯТ ДОКУМЕНТ ЗА ИЗВИНЯВАНЕ НА ОТСЪСТВИЕ

ЗАМ.-МИНИСТЪР СТАМАТОВ: ИЗВИНИТЕЛНАТА БЕЛЕЖКА Е ОСНОВНИЯТ ДОКУМЕНТ ЗА ИЗВИНЯВАНЕ НА ОТСЪСТВИЕ

В студиото на „Още от деня“ заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов заяви, че извинителната бележка остава основният документ за извиняване на отсъствието. В нея се добавя само номера на амбулаторния лист, наличието на подпис и печат на лекаря, както и диагнозата от която е болно детето за съответния период от време.

Стаматов каза, че стремежът е да се поощри максимално честността, защото през годините се натрупала една не много добра практика с издаване на фалшиви бележки и доста лесното им изписване. От друга страна медицински бележки се продаваха почти във всяка една книжарница, допълни той.

„Когато обявихме, че използването на амбулаторните листове ще е основният момент за извиняване на отсъствията, стана ясно, че в амбулаторните листове има написани много неща, които не трябва да стигат до погледа на голяма група хора“.

Зам.-министър Стаматов поясни, че за да не чакат хората на големи опашки пред лекарските кабинети от образователното и здравното министерство решили към медицинските бележки да се изписва и номера на амбулаторния лист.

Всяко училище може да си изгради своя собствена система за проверка на медицинските бележки, уточни Стаматов. Много лесно може да се установи срещу амбулаторния лист, който има уникален номер дали отговаря съответната медицинска бележка или тя е фалшива.

Цялото интервю може да видите тук:

http://news.bnt.bg/bg/a/stamatov-izvinitelnata-belezhka-e-osnovniyat-dokument-za-izvinyavane-na-otsstvie

Споделете

GoTop