ЗАМ.-МИНИСТЪР СТАМАТОВ: С ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ МЛАДИТЕ ХОРА ЩЕ СА ПО-ПОДГОТВЕНИ ЗА ПАЗАРА НА ТРУДА

ЗАМ.-МИНИСТЪР СТАМАТОВ: С ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ МЛАДИТЕ ХОРА ЩЕ СА ПО-ПОДГОТВЕНИ ЗА ПАЗАРА НА ТРУДА

С промените, които днес бяха приети от Народното събрание на второ четене в Закона за професионалното образование и обучение, младите хора ще са по-подготвени за пазара на труда. Това коментира след приемането на текста зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

Увеличават се часовете по практическа подготовка за сметка на теорията, което е важно, защото така младежите ще знаят реално да си служат с оборудване и ще имат шанс да развиват професионални умения, още докато учат, каза той. Стаматов подчерта, че с промените силно се застъпва дуалното обучение, което ще даде възможност на учениците още в училище да се запознаят с реалната работна среда.

Друга промяна, която настъпва с поправките в закона е, че се сега зрелостниците ще държат два държавни изпита – по български език и по професия.

Промените в закона се правят с цел синхронизиране на училищното професионално образование и обучение с цялостната система на предучилищното и училищното образование, променена заради новия училищен закон, влизащ в сила от 1 август. С поправките се въвеждат нови допълнителни възможности за придобиване на професионална квалификация във връзка с новата структура на средната степен на образование – първи и втори гимназиален етап, обясни още Стаматов.

Споделете

GoTop