ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР АНГЕЛИЕВА: БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ С УСИЛИЯТА ЗА ПОДКРЕПА НА ЖЕНИТЕ В НАУКАТА

„България е на едно от челните места по отношение на равенството между жени и мъже в областта на науката. Това не трябва да ни успокоява, а да ни мотивира да продължим с усилията за формиране на политики за подкрепа на младите жени изследователи.

Отделно от това, трябва да бъдат посочени вече доказали се жени в сферата като пример за вдъхновение на младите момичета да избират пътя на науката и СТЕМ- направлението за своето професионално развитие.

Програмата за научни изследвания и иновации на Европейския съюз „Хоризонт Европа“, която е най-голямата програма за научни изследвания, също поощрява всеки бенефициент, който доказва подкрепата си за младите жени-учени“.

Това каза заместник-министър Карина Ангелиева по време на официална онлайн церемония за връчването на наградите „За жените в науката“.

Тазгодишните носителки на отличието са три талантливи млади българки с проекти за опазване на Черно море, по-чист въздух и зараждане на звездите.

За своите иновативни проекти победителките получиха награди в размер на 5000 евро, с които ще могат да продължат изследванията си.

Проектът на Радослава Бекова изследва замърсяването на българското Черноморие и откриване на източниците, както и възможностите за неутрализирането им.

Втората стипендиантка Д-р Искра Колева от Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ е разработила проект, който изследва свойствата на катализаторите и възможностите за намаляване на вредните емисии във въздуха.

Любов Маринкова от катедрата по Астрономия на СУ е впечатлила журито с разработка за звездите и причините за зараждането им.

Стипендиантската програма се провежда в България за десета поредна година.

През годините конкурсът е отличил 27 млади български учени-жени с награден фонд в размер на 135 000 евро.

От създаването си през 1998 г. и до днес „За жените в науката“ продължава да е единствената по рода си глобална програма и е подкрепила над 3100 жени учени в 117 държави.

Споделете

GoTop