ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР АНГЕЛИЕВА НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „МЛАДИ ТАЛАНТИ“

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР АНГЕЛИЕВА НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „МЛАДИ ТАЛАНТИ“

„Радвам се, че успяхме да изградим такава устойчивост на Националния конкурс „Млади таланти“. Заедно вече толкова години творим култура по отношение на създаването на наука и иновации. Благодаря на всички участници за ентусиазма. Във всеки от проектите се открива желанието Ви да решавате наболели проблеми в различни области на науката. Вие сте истински посланици на България и всеки от вас е победител“.

С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева се обърна към участниците и призьорите в поредното издание на Националния конкурс „Млади таланти“.

Теодор Кирилов и Виктор Колев от СМГ „Паисий Хилендарски“, Христо Тодоров от ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ – Пловдив са тазгодишните победители в конкурса.

Те получават парични награди в размер на 1500 лв. и право на участие в Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), който е част от инициативите на Европейската общност за насърчаване на научното творчество сред младото поколение.

Три проекта получават поощрителни награди в размер на 1000 лв., с които ще могат да продължат изследователската си работа. Това са проектите на Владислав Дилянов Николов от 11 клас на Софийска професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”, Емин Шукри Арифов от 10 клас на МГ „Кирил Попов“ – Пловдив и Антония Красимирова Митева и Румяна Кирилова Иванова от 7 клас на Основно училище “Александър Георгиев-Коджакафалията” – Бургас.

Други три изследователски разработки имат право на участие в Европейското младежко научно изложение“ EXPO Science Europe 2021 г“. Първият проект „ MELISSA“ е с автори Антония Милкова Милушева, Ева Трайчева Попова и Петя Иванова Велева от Езикова гимназия „Иван Вазов“ -Пловдив. Проект „Погледни напред“ е с автор Катерина Венциславова Сотиров от ЗПГ „Климент Арк. Тимирязев“ – Сандански, а „Българското изкуство през погледа на NST“ е на Елена Димитрова от СМГ „Паисий Хилендарски“ – София

Журито присъди и три допълнителни награди. Никол Нягин ще има възможността да участва в лятна изследователска школа по биология на Българската академия на науките, а Радостин Лозанов Чолаков от МГ „Акад. Кирил Попов“ и Станислава Валентинова Минчева от Американски колеж в София ще се включат в лятната школа на УчИМИ – БАН.

„Млади таланти“ е един от най-добрите научни конкурси за ученици и студенти в България. Той е една от инициативите на Министерството на образованието и науката за подпомагане развитието и насърчава младите хора да правят научни изследвания.

Споделете

GoTop