ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР АТАНАСКА ТЕНЕВА И ДИРЕКТОРЪТ НА ДИРЕКЦИЯ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ УЧАСТВАХА В ЗАСЕДАНИЕ НА СЪВЕТ ПО НАУКА ВЪВ ВАРНА

Заместник-министърът на образованието и науката Атанаска Тенева и директорът на дирекция „Висше образование“ в МОН Мария Фъртунова представиха пред членовете на Съвета за наука и висше образование към Областната администрация във Варна проекта на Стратегия за висшето образование. В заседанието, което беше водено от заместник-областния управител Димитър Чутурков, участваха ректорите на висшите училища в града, директори на научни институти и представители на студентските съвети. Той благодари на екипа на Министерството на образованието и науката за срещата. „Смятам, че на Варна й отива като университетски град проектът за стратегия да бъде представен и тук“, каза Чутурков.

„Най-напред стартирахме с обсъждане в Съвета на ректорите, след това със студентите. Ангажиментът на академичната общност е дискусията да продължи, защото става дума не само за това как българската държава вижда развитието на висшето образование до 2020 г., а за това как академичната общност би искала да види перспективите за развитие. Безспорно трябва да се уточнят функциите и ангажиментите на държавата от една страна, и от друга – на автономните висши училища, които подготвят кадрите за пазара на труда“, каза преди заседанието заместник-министър Тенева пред журналисти.

В отговор на въпрос тя обясни, че първите стъпки към превръщането на качеството на образование в първостепенен фактор, както е записано в проекта за стратегия, вече са направени и в бюджета за следващата година. То ще се отчита при отпускане на средствата към висшите училища.

„За първи път имаме цялостен документ, който се представя за обсъждане от широката общественост и академичното обществото. Надявам се бизнесът да се включи. Трябва да се ориентираме към споделен модел на финансиране, за да имаме ангажиментите от страна както на висшето училище, така и на държавата, и на бизнеса“, добави заместник-министърът.

„За първи път в публичен документ се прави анализ на състоянието на висшето образование“, коментира Мария Фъртунова, която направи презентация на проекта за Стратегията. Ректорите приветстваха инициативата на МОН документът да бъде широко обсъждан и изразиха надежда, че техните предложения ще бъдат включени в окончателния вариант. Те поставиха въпроси за връзката на Стратегията с всички останали секторни политики, както и с факта, че ясно трябва да бъдат регламентирани отговорностите и задълженията на държавата, на висшите училища, на местната власт.

На заседанието беше коментирана и темата за привличане на повече чуждестранни студенти, които да се обучават в България. Поставен беше и въпросът студентите да работят по-активно с екипите на научните институти.

Представителите на Студентските съвети потвърдиха ангажимента си, който беше поет по време на срещата на младите хора с премиера Пламен Орешарски и министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, да се включат с предложения за стратегията.

„Благодаря на Съвета по наука, че толкова бързо се организирахте да поставите темата – проекта за Стратегия за висшето образование, на дневен ред. Благодаря и за детайлните предложения, които направихте“, каза в заключение Атанаска Тенева.

Споделете

GoTop