ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: ГЛОБАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ Е ТРУДНА, НО НЕОБХОДИМА ТЕМА

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: ГЛОБАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ Е ТРУДНА, НО НЕОБХОДИМА ТЕМА

Ключовата дума за бъдещето, особено пред образователната система, е балансът. Ако искаме да запазим света цял и в мир, като добро място за живеене, то в образователната система трябва да обучаваме младите хора на баланса, който е необходим по отношение на ценностите, на хуманизма, на взаимната свързаност на целия свят, на технологиите. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева при откриването на обучението за учители по проект за насърчаване на глобалното гражданство, който се изпълнява съвместно със Синдиката на българските учители.

Заместник-министърът определи глобалното гражданство и глобалното образование като трудна, но необходима тема. Защото като граждани на 21-ви век младите хора имат повече възможности, но и повече предизвикателства пред себе си. Образованието е основната причина за движението на младите хора, посочи г-жа Сачева и добави, че овластявайки ги с технологиите, трябва да се стремим да запазим у тях и основните ценности, свързани с толерантност, хуманизъм, взаимно уважение и желание за самоусъвършенстване.

За необходимостта от гражданско образование и насърчаване на глобалното гражданство говори и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. „Гражданското образование стои в основата и във фундамента на изграждането на едно устойчиво общество, на едно общество с ценностна система, която да подпомага това, което ние искаме да се случва, за да се преодолеят всички негативи в училището и в обществото като цяло“, каза тя.

Обучението по проекта, финансиран от Регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция, на тема: „Методи на обучението с оглед насърчаването на глобалното гражданство“ се провежда от Министерството на образованието и науката в партньорство със Синдиката на българските учители. В него се включиха директори на асоциирани към ЮНЕСКО училища и училища, чиито ученици са с изявени постижения по предметите, свързани с гражданското образование, както и отличени на олимпиадите по гражданско образование.

Споделете

GoTop