ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: ИНОВАЦИИТЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: ИНОВАЦИИТЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ

„За мен е чест да съм сред професионална общност на новатори. Иновациите са задължителна част за българското образование, защото очакванията от страна на бизнеса, родителите и децата е огромно. За целта са нужни хора като вас, отворени към новото, които не се страхуват да експериментират“. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева при откриването на майсторски клас „Иновации в класната стая“, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ и Община Пловдив.

Тя подчерта, че Министерството на образованието и науката подкрепя дигитализацията на учебния процес с уточнението, че технологиите са само инструмент за постигане на по-високи резултати, затова трябва да се търси балансът. И посочи, че към момента 294 училища у нас са със статут на иновативни, което е със 100 повече от миналата година. Най-много са в София – 77, а в Пловдив са 31.

За да обменят опит как иновациите променят качеството на образователния процес, как облачните технологии и електронни платформи трансформират средата и повишават мотивацията на учениците 220 директори и педагогически специалисти от училища и детски градини, представители на РУО и социални партньори от 50 населени се включиха във форума.

Заместник-министър Сачева бе удостоена с плакет „Посланик на добра воля“ на „Световен образователен форум България“. Отличието й бе връчено от председателя на фондацията Мария Гайдарова.

Във форума участваха още Тон Дайф, президент на „Световен образователен форум“ и експрезидент на Европейската асоциация на училищни директори, Риа Верлинде, член на борда на Националната асоциация на училищните лидери в Белгия, Йохани Курунен, специален учител, преподавател по история и директор на училище от Финландия, и Асен Александров, директор на 51 СУ в София и заместник-председател на комисията по иновации към МОН.

Споделете

GoTop