ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: ИНТЕГРИРАНИЯТ МОДЕЛ Е НАЙ-ДОБРИЯТ МОДЕЛ ЗА РАННОТО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: ИНТЕГРИРАНИЯТ МОДЕЛ Е НАЙ-ДОБРИЯТ МОДЕЛ ЗА РАННОТО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ

Интегрираният модел е най-добрият модел за ранно детско развитие на всички деца. Модел, който обединява здравни грижи, образование и социални услуги. Това е изключително важно, защото ранното детско развитие на всяко дете е предпоставка за неговото успешно бъдеще“. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева при откриването на новата детска градина в кв. „Надежда“ в Сливен, изградена с подкрепата на швейцарското правителство.

„Ние успешно си сътрудничим с местните институции в Сливен, особено по отношение на механизма за обхват на деца и връщането им обратно в училище“, продължи заместник-министърът и подчерта, че е изключително важно е да се отбележи, че всички, деца, които ходят на детска градина, после по-рядко отпадат от основното училище. Според Сачева детската градина е важна, не само поради факта, че над 130 деца ще я посещават, но и затова, че те ще бъдат пример, че да учиш, значи да сполучиш. А истинският празник ще се случи отново, когато тези деца се запишат в първи клас, когато успешно завършат основно образование и когато се реализират след средното си образование.

С приветствие към присъстващите се обърна и посланикът на Конфедерация Швейцария Н. Пр. Мюриел Берсе Коен, с чиято помощ е изградена детската градина. „За всяко дете в България и по света достъпът до училище и здравеопазване е важен и е в основата на успеха в живота. Ранното детско развитие е в основата на успешното завършване на основно училище и средно образование“ заяви тя и изрази задоволство от това, че Швейцария е допринесла за изграждането на тази детска градина.

Приветствие към местната власт и гостите поднесоха още заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русева и директорът на на дирекция „Централно координационно звено” в Министерски съвет Иван Иванов.

Мултифункционалният комплекс за образование, здраве и култура в Сливен обхваща детска ясла, детска градина, здравен и културен център. В него 134 деца ще имат възможност за първи път в живота си да посещават детска ясла и градина. Това е първият по рода си комплекс за образование, здраве и култура в квартал „Надежда“, където живее предимно ромско население. Изграждането му е по проект на Община Сливен в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички) на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Партньори от българска страна по програмата са МОН, МТСП и МЗ.

Споделете

GoTop