ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА „АЗ ГОТВЯ НАЙ-ДОБРЕ“

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА „АЗ ГОТВЯ НАЙ-ДОБРЕ“

20 ученици от професионални гимназии за готвачи в Добрич, Бургас, Стара Загора и Перник участваха във финала на конкурса „Аз готвя най-добре“. Той бе организиран от българо-швейцарския проект ДОМИНО за дуално образование и Кулинарна академия HRC.

Финалът бе кулинарна надпревара и истинско готвене в кухнята на Академията, където шеф-готвачи и ръководителят на проект ДОМИНО Петя Евтимова определиха най-добрите трима в конкурса.
Наградата за победителя Елеонора Ангелова от Професионална гимназия по туризъм „П. К. Яворов” – Добрич е стипендия за кулинарно обучение в на стойност 2 000 евро. Отличените с второ място Тенжел Абилова от същата гимназия и Нафисе Ахмед от Професионална гимназия по туризъм „Проф. Д-р Асен Златаров” – Бургас ще имат възможност да се обучават в програми на стойност 1 000 евро. На трето място е Илияна Илиева от Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня” в Стара Загора, която получи стипендия в размер на 500 евро.

Победителите бяха поздравени от заместник-министъра на образованието и науката Деница Сачева. Тя приветства избора им на професия и ги увери, че като готвачи ще имат много възможности за развитие. Заместник-министър Сачева окуражи всички участници в състезанието да продължават да следват мечтите си и им пожела да продължат да готвят със страст и желание.

Проектът ДОМИНО подпомага навлизането на дуалното образование в България. 1 114 ученици в 32 училища в цялата страна се обучават по системата „учене чрез работа“ в общо осем професии, включително и за готвачи. 170 водещи български и чуждестранни фирми са партньори в проекта, осигурявайки на учениците практика за добиване на конкретни професионални умения и реална работа срещу заплащане.

Споделете

GoTop