ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: СЪЧЕТАНИЕТО МЕЖДУ ТРАДИЦИЯ И ИНВЕСТИЦИИ В ИНОВАЦИИ ГАРАНТИРА УСПЕШНО БЪДЕЩЕ ЗА ДЕЦАТА

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: СЪЧЕТАНИЕТО МЕЖДУ ТРАДИЦИЯ И ИНВЕСТИЦИИ В ИНОВАЦИИ ГАРАНТИРА УСПЕШНО БЪДЕЩЕ ЗА ДЕЦАТА

Благодарение на съчетанието между традициите и инвестициите в иновации децата Ви ще имат здрави корени и криле за успешно бъдеще. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време на откриването на Природонаучен център в Музейния комплекс на ОУ „Виделина“ в разградското село Сейдол, финансиран от фондация „Америка за България“. Сачева посочи, че в това иновативно училище по програма на МОН ще могат да идват учители и ученици от цялата страна, за да почерпят от добрите практики. Тя специално благодари на директора Динко Христов, който е успял да създаде уникална среда за децата.

В новооткрития център има лаборатория за провеждане на опити и упражнения по природни науки – химия, биология, физика и география. До него е оборудван кабинет, предназначен за дигитално обучение.

Гостите на тържеството участваха в атрактивни опити по химия, проведени от ученици.

Директорът Динко Христов повече от 20 години прокарва политика на учене чрез правене и изнесено от класната стая провеждане на часовете. Училището има музей с уникални сбирки, свързани с бита и историята, с животинския и растителния свят. В комплекса има тъкачница и предачница и други работилници. В тях децата учат, но и едновременно се трудят и създават. В грънчарското ателие те изработват изделия и рисуват. Имат си и собствена обсерватория.

Директорът благодари на всички спомоществователи за грижите, на своите колеги – за труда, както и на учениците и родителите, заради които училището се развива успешно. Тук се обучават 90 деца от 6 околни села, които всеки ден пътуват. Учителите също пътуват, но техният транспорт се изплаща. Организирано е целодневно обучение и кръжоци по интереси, които осигуряват високи резултати в ученето, спокойствие и дисциплина. Заниманията и трудът в екип им помагат да ценят мнението на другия и да не изпитват агресия, казва директорът.

Споделете

GoTop